A patkányok megjelenése és életmódja

A patkányok megjelenése és életmódja

 

Hívja S.O.S patkányirtó specialistánkat , patkányirtás már 9.900 Ft.-tól

 0630 230-8595

 

patkányokA patkányok faj és egyedszámban is a legnagyobb rendjét képzik az emlősök között. Kicsi vagy közepes termetűek, fajtól, nemtől függően amit a táplálék mennyisége és minősége befolyásolhat. Jellegzetesen nagy metszőfogaik vannak, ezek gyökér nélküliek így folyton növésben vannak. Állandó rágási kényszerük ebből adódik. Kiválóan másznak – akár függőlegesen is – ugranak és úsznak. Víz alatt nagy távolságokat képesek megtenni minden gond nélkül. Alapvetően mindenevők – növényi és állati táplálékok egyaránt -, de a gabonaféléket részesítik előnyben. Az elfogyasztott táplálék mennyisége, függ az élelem minőségétől és fajtájától, átlagosan nagyjából testtömegük 10%-val megegyező mennyiséget fogyasztanak naponta. Elegendő élelem és megfelelő búvóhely esetén egész évben képesek szaporodni, a patkány rendkívül szapora faj. Hatalmas populációt képesek létrehozni és fenntartani, ideális körülmények között. Nagyjából 1.5 évig élnek.

A patkányok életmódja és mint veszélyforrások

 

Szaglásuk, hallásuk, tapintóérzékelésük kiváló, ezek segítségével térképezi fel közvetlen környezetét és alakítja ki búvóhelyét, természetesen valamilyen élelemforrás közelében. A megszokott és jól ismert életterükhöz ragaszkodnak, amit jellemzően éjszaka hagynak el, táplálékszerzés céljából. A patkányok erősen kötődnek az emberhez és az emberi életformához csatornákban, szemétben járnak és a testükön ebből kifolyólag számtalan baktérium, vírus, fonalféreg stb. megtalálható amiket mechanikus úton behurcolnak otthonunkba vagy annak közvetlen környezetébe, ezért a patkányirtás megkezdése kiemelten fontos feladat, lehetőleg minél előbb. Több információ a patkányok által terjesztett betegségekről.

Harapásuk veszélyes az ember számára, nyálukban olyan vírusok tenyésznek amik rendkívüli egészségügyi kockázatot jelentenek ránk nézve. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni. Nem elhanyagolható továbbá az a tény, hogy jelentős anyagi kárt is képesek okozni és vele együtt komoly bosszúságot is.
Magyarországon a legelterjedtebb patkányfaj a vándorpatkány (Rattus norvegicus) és a házi patkány (Rattus rattus), természetesen a világban még rengeteg más faj is fellelhető.

patkányok

 

A házi patkány ( Rattus rattus )

 

hazi-patkany

A házi patkány Indiából származik eredetileg, feltehetően a XI. században került hajókon Európába. A rettegett pestisjárvány terjesztésében volt jelentős szerepük. Magyarországi megjelenésük időpontja nem ismert, de az bizonyos, hogy a vándorpatkány napjainkra már szinte teljesen kiszorította.  Kisebb-nagyobb csoportokban él amit egy domináns hím vezet. Szaporodása március-november közé tehető – évente 3-5 alkalommal – 6-8 utód születése az átlag.

Testhossza 15-23 cm a farka ennél valamivel hosszabb 17-25 cm, testtömege 150-200 gramm. Lábai, fülei, orra rózsaszínűek, bőre vékony. Testalkata vékonyabb, gyengébb a vándorpatkányénál. Szőrzete csekély ami szürkésbarna vagy szürkés fekete színű, hasán világosabb. Az esti és a reggeli szürkület idején aktívak általában, de előfordul, hogy a nap más időszakában is tevékenykedik néhány példány. Létszámukat tekintve 20-50 tagot számláló csoportokban élnek, magányosan nagyon ritkán fordulnak elő.

Jellegzetes járatokat készítenek a házon belül és kívül amiket szaganyaggal jelölnek meg, így adva tudtára más patkányok számára, hogy a terület már foglalt. Ezen járatokat képesek kialakítani szinte bármin keresztül, még a betonon is átrágják magukat ha szükséges. Fészküket a padláson gerendák közé vagy földmélyedésekben alakítják ki növényi anyagokból, papírból, szövet vagy szigetelőanyagokból. Élelem tekintetében a magvakat, különféle terményeket részesítik előnyben de lényegében mindenevők, bogarakkal és rovarokkal is táplálkoznak fehérje igényük kielégítése céljából.

Rendkívül okos, találékony állat, járványügyi szempontból viszont veszélyesebb mint a vándorpatkány mivel testén több kórokozó és bolha telepszik meg. A területükre bekerült új dolgokkal kapcsolatosan bizalmatlanok, a csapdák kihelyezése így sok esetben nem jár eredménnyel. Éjszakai állat lévén napközben csak akkor találkozhatunk velük ha nagyobb populációról van szó, esetleg valami vagy valaki megzavarja őket.

 

A vándorpatkány ( Rattus norvegicus )

 

vandorpatkanyAz egész világon elterjedt faj, ott ahol megjelent szinte teljesen kiszorította a házi patkányt. Csatornákban, pincékben, ólakban, telepeken fészkeli be magát az épületek alatt. Mérete a házi patkányénál szemmel láthatóan is nagyobb, testtömege 250-600 gramm, testhossza 20-28 cm, farokhossza 17-23 cm. Szőrzetének színe a barnától a sárgásszürkéig terjed de előfordulnak majdnem fekete színű egyedek is. Orra tompább, füle rövidebb mint a házi patkányé.

Erősen kötődnek a megszokott útvonalaikhoz, fészkükhöz amiket szagjelzéseikkel ellátnak így jelezvén más patkányoknak, hogy a terület már foglalt, ezen járatokat nagyjából fél méter mélyen készítik. Patkányjáratok több szabadba nyíló, valamint az épületek belsejébe vezető nyílásokból állnak, a fészek így legalább 3-4 menekülési útvonallal ellátott.

Mit eszik a patkány? Csalétkek.

 

A vándorpatkány rendkívül intelligens, kihelyezett méregből  nem eszik ha megérzi az ember szagát vagy társa elpusztult a méregtől. Késleltetett hatású irtószer alkalmazása szükséges a teljes populáció kiirtásához, egyéb megoldások pl. csapdák, többnyire hatástalanok ellene. Széles körben elterjedt, sokat használt irtószerek esetében rezisztencia alakult ki, emiatt szintén hatástalanok a patkányirtás tekintetében. Nagyvárosokban a csatornahálózatok rettegett lakói, sok esetben úgy tartják több patkány él ezen csatornarendszerekben mint ahány ember él a városban. A vándorpatkány jól szervezett közösségben él, a családon belül erős hierarchia alakult ki és a domináns egyedek gyakran harcolnak egymással a rangsorban elfoglalt helyekért.

Táplálékot a szürkület beállta után kezdenek keresni kiterjedt patkányjárataikon keresztül, ami több búvóhelyet élelemraktárat is magában foglalhat. Zavartalan körülmények között, megfelelő mennyiségű élelem birtokában a populáció egész nagyra duzzadhat, túlszaporulat vagy a körülmények kedvezőtlen változása esetén tovább vándorol. Élelem tekintetében a magas nedvességtartalmú hulladékokból összehordott táplálékot kedveli ( növények, magvak. rovarok, bogarak ), lényegében mindenevő folyamatosan táplálkozni és rágnia kell. Szinte mindent megrágnak de ez nem azt jelenti, hogy mindent meg is esznek, fogaik állandó növésben vannak, ebből is adódik a folyamatos rágáskényszerük.Az egerekkel ellentétben a patkányoknak sokkal több folyadékra van szükségük, amennyiben nem jutnak magas nedvességtartalmú élelmiszerhez úgy vízre van szükségük. Élelem és folyadék nélkül néhány napon belül elpusztul, ennek elkerülése végett a patkányok egymást is felfalják, megeszik.

A vándorpatkány szaporodása

 

Nagyon korán 8 hetes korukban válnak ivaréretté, meglehetősen szapora állatfaj. Vemhességi ideje 21-23 nap, az utódok száma 1-23 között alakul, átlagosan viszont 9-10 utódot hoz a világra, évente 6-8 alkalommal is akár. Az újszülöttek  szemei zárva vannak, csak a második- harmadik hét környékén nyílnak ki. A vándorpatkány 3 évig is elél, de többségük sokkal előbb elpusztul. Szükség esetén képesek igen nagy területet bejárni, élelemszerzés céljából. A vándorpatkány gyorsan fut, jól mászik és egyensúlyoz illetve nagy távolságra is képes ugrani. Növényi és állati eredetű táplálékot egyaránt fogyasztanak, ide tartoznak az elhullott állatok maradványai is. A vándorpatkány mélyebben fekvő és szennyezettebb helyeket kedveli ( szennyvíz és csatornahálózatok ) mint a házi patkány, tolerancia képessége alacsonyabb a házi patkányénál.

patkányok

Míg a házi patkány megtűri maga mellett az egeret, addig a vándorpatkány sokkal agresszívabban védelmezi kijelölt területét. Mindkét patkányfaj színvak de hallásuk és szaglásuk kiváló. Napi 30-50 gramm táplálékra van szükségük viszont ennek többszörösét is beszennyezhetik vizelettel vagy a testükre tapadt szennyeződésekkel, mikroorganizmusokkal, baktériumokkal. Járványok kialakulásában és azok fenntartásában van jelentős szerepük. Nagyon korán 8 hetes korukban válnak ivaréretté, meglehetősen szapora állatfaj. Vemhességi ideje 21-23 nap, az utódok száma 1-23 között alakul, átlagosan viszont 9-10 utódot hoz a világra, évente 6-8 alkalommal is akár. Az újszülöttek  szemei zárva vannak, csak a második- harmadik hét környékén nyílnak ki. A vándorpatkány 3 évig is elél, de többségük sokkal előbb elpusztul.

 

 

További hasznos tudnivalók

 

 

Amennyiben gyors, hatékony megoldást szeretne, bízza szakemberre a patkányirtást, munkánkra maximális garanciát vállalunk.

Hívjon minket bizalommal! 

Telefon: 30/230 8595 vagy Ajánlatkérés és visszahívás.

soskartevostop