Ágyi poloska madárfészekben

Ágyi poloska madárfészekben

 

Sokan azt gondolnák teljességgel lehetetlen, hogy madárfészekben megtelepedjen és elszaporodjon ágyi poloska. Munkáink során szinte naponta tapasztalunk különös, a szokványostól teljesen eltérő eseteket. Ágyi poloska irtásánál rendkívül körültekintően kell eljárni, olyan helyeket is ellenőrizni szoktunk melyek alap esetben nem tartoznak a szokványos rejtekhelyek közé. Az ágyi poloska felkutatása és jellemző rejtekhelyek megtalálásáról már irtunk. Az alábbi példa nagyon jó bizonyítéka annak, hogy akár fecskefészekben is képesek elszaporodni. A fecskefészek sok esetben valamilyen nyílászáró környéken található az épületek külső falán, vagy lelazult széldeszkák mögött. Ritkán ugyan, de madarak vérén is képesek megélni. Ettől függetlenül az emberi vér az elsődleges táplálékforrásuk. Ebben a formában a madarak mint “közvetítők” juttatják be a lakásba a poloskákat.

 

Ágyi poloska fecskefészekben

 

 

Fecskefészek eltávolítása

 

Fecskefészkek eltávolítás előtt mindenképpen tájékozódjon az interneten. A fecske védett fajok közé tartozik, egyedenként 50 ezer forint bírság szabható ki arra aki a fészküket leveri. Fecskefészek eltávolításához engedélyre van szükség, melyet a területileg illetékes kormányhivatal állít ki. Természetesen az engedélyt csak indokolt esetben adja ki a hivatal. Építkezés, felújítás esetén az év egy bizonyos időszakában lehet csak a fészkeket eltávolítani. A művelethez a területileg illetékes Nemzeti park szakvéleményére is szükség lesz.

Jelen esetben ágyi poloska elszaporodása miatt kérhető a fecskefészek eltávolítása. Ebben a helyzetben mindenképpen cselekedni kell, egyrészt a fecskék védelmében, másrészt a lakók védelmében. Túlzott elszaporodása okán végső soron a fiókák pusztulása is bekövetkezhet az ágyi poloskák miatt. A nyári hónapokban ( főleg társasházaknál ) a nyitott ablakokon, ajtókon könnyedén bejutnak a lakásba. Azt javasoljuk, hogy akinél fecskefészek van, óvatosan ellenőrizze le egyenként a fészkeket.

Ahová fordulhat: Pest Megyei Kormányhivatal, Nemzetipark-igazgatóságok

Ágyi poloskairtás jogszabályi háttere: 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36.§

Denevérpoloska

 

denevérpoloskaA keleti denevérpoloska ( Cimex adjunctus ) közeli rokona az ágyi poloskának. Főként denevérek vérével táplálkozik, de az áttelelő denevérek tavasszal történő kirepülése után a lakásba is bejuthatnak. Az éhezés miatt vándorlásra kényszerült denevérpoloska embervérre kényszerül. Megkülönböztetni a két fajt egymástól szabad szemmel szinte lehetetlen. Megelőzni az ilyen eseteket legegyszerűbben a denevérek távoltartásával lehetséges. Az épületekbe, padlásterekbe való bejutás megakadályozása legyen a fő cél. A denevér védett, így elpusztítása szintén bírságot von maga után. A fentiek okán a denevérpoloska is okozhat visszatérő, nehezen orvosolható problémát.

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

Ágyi poloska elpusztítása

 

Hogyan szabaduljunk meg az ágyi poloskától, ha már bekerült a lakásba? Az ágyi poloska irtása legegyszerűbben és leggyorsabban szakember bevonásával lehetséges, jelen speciális helyzetben eredményesen csak szakember tud poloskairtást végezni. Bizonyos körülmények között a házilagos poloskairtás is sikeres tud lenni, de ehhez ismerni kell magát az ágyi poloskát és annak biológiai sajátosságait. Mindenek előtt az ágyi poloska felkutatása és beazonosítása, illetve a poloskacsípés szemrevételezése szükséges. Ingyenes tanácsadásért hívja ügyfélszolgálatunkat.

Share this:

soskartevostop