Ágyi poloska pete

Az ágyi poloska pete és ürülék egy sokakat érdeklő kérdés. Most tisztázzuk a gyakran felmerülő kérdéseket.

 

ágyi poloska pete

Az ágyi poloska pete mérete

 

Peterakásra kizárólag az imágó ( kifejlett egyed ) képes. A peték nagyjából 1 mm nagyságúak melyek nem mozognak. Petéit búvóhelye környékén helyezi el ( naponta 4-6-ot ), ezek világos fehéres színűek. Ideje nagy részét búvóhelyén, védett körülmények között tölti. Ürülékét és petéit is ezen a helyen teszi le. Petéből a kifejlett rovarig 5 lárvastádiumon keresztül megy át az ágyi poloska. A hímek és a nőstények egyaránt. Másfél – két évig tartó élete során, a nőstény akár több száz petét is képes világra hozni. A fejlődéshez, peterakáshoz ideális körülmények szükségesek. Ide értendő az elegendő élelem, hőmérséklet, megfelelő páratartalom, búvóhely.

 

Az apró fehér rizsszem kinézetű peték nagyon jól láthatóak a fenti videóban.

Ágyi poloska pete kikelés

 

Ideális hőmérséklet az ágyi poloska pete számára 20-25°C. Ebben a hőmérsékleti tartományban nagyjából tíz – tizennégy nap alatt kel ki a lárva. 13°C  alatt, vagy 36°C  felett a peterakás leáll. Ez nem jelenti azt, hogy ezen hőmérsékleti viszonyok között elpusztulna az ágyi poloska bármely fejlődési alakja. Persze a peték sem, ehhez legalább 60°C  szükséges. Minderről részletesen a következő linkre kattintva olvashat: Az ágyi poloska 

ágyi poloska pete

A szaporodáshoz ( peterakáshoz ) minden esetben egy hímre és egy nőstényre van szükség. A nőstények folyamatos peterakásához heti rendszeres megtermékenyítésre van szükség. A megtermékenyítés maga igen drasztikus, fájdalmas a nőstények számára. Többek között ez a jelenség készteti aktív vándorlásra a nőstényeket. Természetesen a hímek követni fogják őket. Az ágyi poloska pete nagyító alatt válik egyértelműen beazonosíthatóvá. Nagyon könnyű összetéveszteni más háztartási apró dologgal. Igaz  ez az ágyi poloskára is. Apró ruhaszösz, élelmiszerdarabok stb. vannak jelen a lakásban, amik megtéveszthetik a laikusokat.

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

Ágyi poloska pete elpusztítása

 

A petékre hatást gyakorolni vegyszerekkel, vagy irtószerekkel nem lehetséges. Maga a pete egy védőburkot képez a lárvák számára. Léteznek olyan durva érintőmérgek amik a petéket elölik, de ezek emberre is mérgezőek. Az ágyi poloska petéinek azonnali elpusztítására legalkalmasabb módszerek a porszívózás és a gőzőlés. Ezzel a két módszerrel lehet gyéríteni leginkább a poloska és petéinek állományát. Maradéktalan elpusztításra egyéb irtási módszerek egyidejű alkalmazása szükséges. Bővebben a témáról: Vegyszermentes poloskairtás

 

 

Mosással az ágyi poloska pete ellen

 

Leghatékonyabban mosással tudunk fellépni a poloskák és a petéik ellen. Mozgó alakok elpusztítás 45°C -on, lárvák esetében 60°C -on kell mosni. Milyen holmikat lehet és kell kimosni:

  • Párna
  • Paplan
  • Pokróc
  • Ágynemű
  • Ruhák
  • Lábbelik

Magát a mosást lehetőleg ne ECO programon végezzük. Gyakorlatilag ez kevesebb víz felhasználását jelenti, ami jelen esetben nem megfelelő.

Gyakori kérdések az ágyi poloska petével kapcsolatban

 


Láthattam a petéket mászni?

NEM. Az ágyi poloska pete nem mozgó alak. Nem másznak, teljesen mozdulatlanok.

A peték csíphetnek?

NEM. Az ágyi poloska pete nem szív vért. Viszont az abból kifejlődő lárva, már igen.

Mindenhol petéket találok a lakásban. Mit tegyek?

Az ágyi poloska petéit rejtekhelye környékén helyezi el. Nem szórja össze-vissza a lakásban. Beazonosításhoz kérje szakember segítségét.

Emberi hajba tesznek petét?

NEM. Az embert kizárólag táplálkozás céljából keresek meg.

Utazásom alkalmával hozhattam haza petéket?

IGEN. Bár nagyobb az esélye annak, hogy rovart visznek haza, mintsem petét?

Minden poloska petézik?

NEM. Kizárólag a kifejlett és megtermékenyített nőstények tesznek le petéket.

Télen elfagynak a peték?

Hazánkban mostanában nincs olyan hideg, hogy a peték elfagyjanak. A teraszra kihelyezett zsákokban átvészelik a hideget. Bezsákolt holmikat hat hónapig kell elkülönítve tárolni ahhoz, hogy poloskamentesek legyenek. A hideggel nem, inkább a meleggel lehet a folyamatot felgyorsítani. Fekete zsákok a nyári napon annyira képesek felhevülni, hogy rövid idő alatt elpusztul minden fejlődési alak. Persze ez függ a zsák tartalmától és zsúfoltságától.

Ágyi poloska tudástár

 
Ágyi Poloskairtás
Vegyszermentes poloskairtás
Ágyi poloska felkutatása
Ágyi poloskairtás szállodáknak
Társasházak ágyi poloska mentesítése
Ágyi poloska csípése: honnan ismerhetjük meg?
Ágyi poloska irtás utáni takarítás
Ágyi poloskairtás gőzzel
Ágyi Poloskairtás Gázzal
Az ágyi poloska meghódítja a világot ( video )
Az ágyi poloska
Poloskás bútor elszállítása

Share this:

soskartevostop