Ágyi poloska terjedése

Ágyi poloska terjedése. Hogyan került a lakásba? Hogyan terjed tovább?

 

Szinte minden alkalommal az első kérdések egyike amikor a rovarirtó szakember kiérkezik a helyszínre. Éppen ennek okán gondoltuk, hogy külön is foglalkoznunk kell a témával. Azok akik első alkalommal találkoznak ágyi poloskával igencsak meglepődnek és értetlenül állnak a dolog előtt. Persze olyan is akad aki például a munkahelyéről vitte haza és tudomása van róla, mivel ott már volt legalább egy poloskairtás. Többségében viszont azok vannak akiket teljesen váratlanul ér a felismerés. Az ágyi poloska terjedésének fő mozgató rugói a behurcolás és az azt követő helytelen cselekvéssorozat.

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

Ágyi poloska terjedése: Társasház

 

Mindenkiben felmerül a kérdés, hogyan került pont a mi lakásunkba ágyi poloska. Lakóközösségekben elég egy tulajdonos aki elhanyagolja, vagy lekicsinyli ennek a rovarnak a jelentőségét. Az ilyen magasan fertőzött lakásokból a poloskák átvándorolnak más lakásokba. Nem csak a közvetlen szomszédokhoz. Lomtalanítás alkalmával ( amennyiben nem szakszerűen végzik ) tovább súlyosbítja a helyzetet, az egész társasház tekintetében. A poloskás bútorok elszállításáról már írtunk.

Ezen kívűl persze bárki szinte bármikor behurcolhatja a saját lakásába a poloskákat. Például:

  • Utazás
  • Tömegközlekedés
  • Nyaralás
  • Családlátogatás
  • Vendégfogadás
  • Iskola
  • Óvoda
  • Munkahely
  • Használ holmik
  • Stb.

Azok akik átéltek már ágyi poloskairtást azok sokkal jobban odafigyelnek az óvintézkedések betartására. Hazaérve a táska, kabát lehetőleg ne az ágyban landoljon, ez nagyon fontos. Munkahelyi szekrényben tárolt holmik lehetőleg lezárt zsákban legyenek tárolva. Amennyiben nem otthon alszik, javasoljuk olvassa el a témával foglalkozó írásunkat: ágyi poloska felkutatása

Ágyi poloska terjedése: Családi ház

 

Családi házaknál kizárólak a behurcolás jöhet szóba. A szomszédoktól, kertből, fákról nem kerülhet be ágyi poloska. Ikerházak tekintetében van ugyan némi esély, hogy aktív módon átvándorol, de ez igen ritka. Jellemzően családi házba maga a tulajdonos(ok), vagy vendége(i) viszik be a poloskát. Ezen kívül használt holmikkal is gyakran kerülhet rovar a házba, nem csak ágyi poloska. Manapság elmondható, az ország bármely településén élők is ki vannak téve ennek a jelenségnek. Lehet az nagyvárosban, lehet az egészen kis faluban lévő családi ház. 

Ágyi poloska terjedése: Családi nyaraló

 

Családi nyaraló esetében nagyjából ugyanaz a helyzet mint a családi házaknál. Egy különbség van, a rokonság egésze megfertőződhet ágyi poloskával igen könnyedén. Legalábbis azok akiknél a nyaraló közös pontként jelent meg. Főként a nyaralási szezonban találkozunk ilyen esetekkel. Ebben a helyzetben azt tanácsoljuk, aki először észreveszi ( vagy csak gyanítja ) az ne titkolja el és ne szégyelljen beszélni róla. A hallgatás komoly anyagi megterhelést fog jelenteni a családtagoknak. Testvérek, szülők, nagyszülők mind-mind hazavihetek ezeket a vérszívókat és így mindenkinél el kell végezni az irtást. Tehát egyetlen ingatlan helyet akár 3-4 lakásban is poloskairtás lehet a vége.

Ágyi poloska terjedése: Utazás/Szállás

 

Gyakran olvasni különböző fórumokon, hogy utazások alkalmával poloskacsípést szenvednek el a turisták/nyaralók. Ettől még rosszabb ha valaki haza is visz néhányat belőlük. Napjainkban az ágyi poloska világszerte elterjedt. Éppen ezért érdemes néhány alapszintű óvintézkedést tenni annak érdekében, hogy sem járműből, sem szállodai szobából ne vigyük haza. A szálláshelyek igen nehéz helyzetben vannak ágyi poloska tekintetében. Mivel a vendégek néhány naponta cserélődnek, akár 10-20 család is megfordulhat az adott szobában mire oly mértékű lesz az elszaporodás ami már mindenki számára szembetűnő. Bővebben a témáról: ágyi poloska felkutatása

Természetesen akkor is lehet poloska a szállodai szobában ha szemmel nem láthatóak. Alacsony egyedszám ( 1-2 lárva ) esetén nem biztos, hogy észrevenni őket. Az első jelek ebben az esetben a csípésnyomok. Persze nyaraláskor mindenkit ér rovarcsípés, ezért nagyon nehéz megkülönböztetni egyiket a másikától. Ebben nyújt segítséget a következő írásunk: ágyi poloska csípése

Ágyi poloska terjedési sebessége

 

Az ágyi poloska terjedési sebességét több körülmény befolyásolja. Lakásba bekerülve, attól függően hágy egyedről van szó viszonylag gyorsa képesek jelentős mértékben elszaporodni. Naponta 3-6 petét tesznek, amelyekből átlagosan két hetente kelnek ki a lárvák. Ezt követően akár maguk is képesek szobáról-szobára, vagy lakásról lakásra átvándorolni. Mindössze néhány hét leforgása alatt képesek elterjedni az egész lakásban, illetve néhány hónap alatt akár egy egész társasházban. Mozgási sebességük az alábbi videón látható.

 

 

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

További hasznos információk

 

Ágyi poloska irtás utáni takarítás
Vegyszermentes poloskairtás
Ágyi poloskairtás gőzzel
Ágyi Poloskairtás Gázzal
Az ágyi poloska meghódítja a világot ( video )
Az ágyi poloska
Poloskás bútor elszállítása
Ágyi Poloskairtás
Ágyi poloska felkutatása
Ágyi poloskairtás szállodáknak
Társasházak ágyi poloska mentesítése
Ágyi poloska csípése: honnan ismerhetjük meg?

Share this:

soskartevostop