Ágyi poloskairtás és a legfontosabb tudnivalók

Ágyi poloskairtás és az ágyi poloska. Fontos, hasznos információk (képek, videók) Poloskacsípés beazonosítása.

 

Az ágyi poloska megjelenése, mérete

 

ágyi poloska méreteAz ágyi poloska lapos, vörösesbarna, ovális alakú rovar. 4-5 mm hosszúak, vagy almamag nagyságúak. Dagadt és vöröses színűek étkezés után. Vannak szárnyaik de ezek funkcionálisan nem alkalmasak a repülésre, mozgásuk lassúnak mondható. Sokan hiszik azt, hogy az ágyi poloska szabad szemmel nem látható. Valójában csak a lárvák nehezen észrevehetőek, egy kifejlett példány szabad szemmel is jól látható.  Az újonnan kikelt ágyi poloskalárva megközelítőleg egy tollfej méretének felelnek meg, és fehér vagy sárgás színűek, míg nem táplálkoznak. Naponta 1-5 petét raknak le, életük során pedig 200 – 500 -at összesen. Az ágyi poloska hét fejlődési stádiumon megy keresztül míg eléri a teljes kifejlett – imágó – állapotot.

Viselkedés, táplálkozás és szokások

 

Az ágyi poloska vérrel táplálkozik, ezért kedveli annyira az ágyat, illetve annak környékét. Az emberi test melege vonzza őket, főként a puha és vékony bőrűeket kedvelik igazán Ilyenek tipikusan a nők és a gyermekek. Éjszaka aktívak amikor az ember alszik. Napközben éhezés vagy rejtekhelyük zargatása esetén aktívak. Hűvös körülmények között képes akár egy évig is életben maradni táplálék nélkül.

Hol keressem, és hogyan ismerem fel az ágyi poloskát?

 

Szinte bárhol megtalálhatóak, repedésekben, résekben, matracokban, ágyneműben, konnektorokban , fali képek mögött, bútorokban stb.
Gyakoriak továbbá szállodákban, ahol passzív módon a vendégek be- és ki hurcolják magukkal ezeket a rovarokat. Legtöbb esetben a tudtuk nélkül. Érthető módon az autónkban is így könnyeden behurcolhatóak, A poloskairtást semmi esetre se halogassuk mert annál nehezebb és költségesebb lesz megszabadulni tőlük.

Sokan nem ismerik fel a poloskacsípést és sajnos gyakran az orvos sem tudja egyértelműen beazonosítani. Többször fordultak már hozzánk ügyfeleink, hogy napallergiát, csalánkiütést vagy ekcémát, esetleg pókcsípést diagnosztizáltak náluk. Többnyire ezekről az esetekről kiderült valójában poloskacsípés. Ez azért lehetséges mert ha a fertőzöttség nem éri el azt a szintet akkor az emberek egyszerűen nem találják meg a „tettest”vagy nem is gyanakodnak rá.

Ilyen esetekben szoktuk javasolni a ruhagörgő használatát, ami a legtöbb háztartásban megtalálható, és ennek az egyszerű eszköznek a használatával könnyedén megtalálhatjuk az ágy poloska székletét, ami jelzi jelenlétüket. A ruhagörgőn megjelenő apró fekete mákszem szerű pöttyök alapján lehet őket beazonosítani. Apró krémszínű peték általában sötét résekben találhatók, valamint szegélyekben, varrásokban, különböző illesztéseknél. Érdemes mindent alaposan erős fényben megvizsgálni az ágy egy – másfél méteres környezetében.

 

 

 

Hogyan védekezhetek az ágyi poloska ellen

 

Gyakran előfordul, hogy valamilyen új bútor, berendezési tárgy, műszaki eszköz, vásárlásával mi magunk visszük be otthonunkba, irodánkba ezeket a rovarokat.
Azt javasoljuk, vásárlás után mielőtt bármit beviszünk lakásunkba ezt megelőzően csomagoljuk ki és ellenőrizzük át alaposan. A ruhanemüket a lehető legnagyobb hőfokon mossuk ki. A magas hőfokon történő mosás az ágyneműre is igaz Ezt érdemes elvégezni ha azt gyanítjuk, megjelent nálunk az ágyi poloska.
Használt ruhákkal, bútorokkal kapcsolatban pedig legyünk rendkívül körültekintőek. Esetükben az ágyi poloska megjelenése hatványozottan kockázatos. Törvény kötelezi ezen kereskedőket a rovarmentesítésre, de tapasztalataink alapján igen ritkán tesznek ennek eleget.

Lakóközösségben is megjelenhet az ágyi poloska. Lakásról-lakásra képes terjedni. Amikor ez megtörténik, akkor a lakóközösségnek minden képen össze kell fognia, hogy a probléma gyökerestül, és minden lakásra kiterjedően megszűnjön. Hiába végeztetjük el rendszeresen otthonunkban a poloskairtást ha például a fölöttünk lakótól folyamatosan kapjuk az „utánpótlást”.

Az ágyi poloska csípése

 

Mivel ez a rovar emberi vérrel táplálkozik természetes, hogy a csípésük kivált valamilyen reakciót. Egyénenként változik ki mennyire érzékeny a csípésükre. Az ágyi poloska csípése és annak felismerése talán képekben elmondva a legegyszerűbb. Vannak akiknél apró piros folt jelzi a csípés helyét és vannak egészen extrém hólyagos, gennyes esetek is. Nyáluk többek között érzéstelenítő anyagot tartalmaz. A poloskacsípést sokszor órákkal később vesszük észre. Vérszívás időtartama akár 30 perc is lehet.
Jellemzően a végtagokat támadják de ez nem kizárólagos, lehetnek csípések nyakon és háton is, attól függően mely testrészünk van szabadon az éjszaka folyamán. Alább egy videót is közzétettünk az ágyi poloska csípéseinek beazonosítására. Több videó az ágyi poloskáról.

 

 

 

Gyakorlati bemutató: Hogyan szív vért az ágyi poloska

 

 

Milyen betegséget terjeszt az ágyi poloska

 

Betegségeket hordoznak ugyan, viszont ezekkel nem fertőzik meg az embert, a tudomány jelenlegi állása szerint.
Egyes források szerint viszont az ágyi poloska felelős a Lepra, Q-láz illetve a brucellózis terjedéséért, de ezek nem bizonyítottak minden kétséget kizáróan.
Másodlagos fertőzés viszont kialakulhat amennyiben a poloskacsípést nem kezeljük, fertőtlenítjük megfelelően.

Gyermekeknél, időseknél, legyengült immunrendszerűeknél okozhat duzzanatot vagy vérzést, illetve allergiás reakció is könnyebben alakul ki náluk. Az ágyi poloska csípése viszket, duzzad és hólyag szerű bőrgyulladást okozhat, fontos azonban megjegyezni, hogy más betegség is járhat hasonló tünetekkel, ezért feltétlenül szükséges a rovar beazonosítása.

Mivel az ágyi poloska szaporodása igen gyorsnak mondható, korai felismerése nagyon fontos.
Haladéktalanul tegyünk lépéseket az ágyi poloska irtásának megkezdéséhez, így rengeteg problémától és költségektől mentesülhetünk, legfontosabb azonban családunk és gyermekeink védelme.

Az ágyi poloskairtás és annak folyamata

 

ágyi poloskairtásElső lépésként takarítsunk, valamint tegyünk rendet a lakásban mert az irtást követően nem lesz rá lehetőségünk vagy csak nagyon részlegesen, korlátozottan. Minden élelmiszert zárjunk el és gondosan csomagoljuk be azokat.

Ágyneműket, ruhákat és mindent amit lehet legalább 60 fokon mossunk ki, ez az eljárás megöli az ágyi poloskát és a petéit, de legyünk nagyon körültekintőek a mosás során, figyeljünk a címkékre, amit nem lehet a fent említett hőfokon kimosni azt zsákba helyezzük bele mert az irtás folyamán ezek is kezelés alá kerülnek. A hálószobából semmit ne vigyünk ki csak és kizárólag erős műanyag zsákban.

Amíg a mosás tart, alaposan porszívózzunk fel az egész lakásban, különös tekintettel az ágy és annak környékére. Figyeljünk a matrac, ágyneműtartó, párnák, valamint ezek varrásainak, repedéseinek, réseinek alapos porszívózásaira.

Az ágyi poloska irtása során először úgynevezett permetezést végeznek szakembereink, ez tartós hatást fejt ki, viszont emberre melegvérű állatra nem veszélyes. Az általunk használt irtószerek minden esetben magas minőségűek és természetesen biztonsági adatlappal rendelkeznek.

Minden olyan helyet a lakásban amit kezelés alá kell vonni, azt munkatársaink a legnagyobb odafigyeléssel és szakértelemmel fogják elvégezni annak érdekében, hogy Ön mihamarabb megszabaduljon az ágyi poloskától, mi pedig nyugodt szívvel vállaljunk garanciát az elvégzett munkánkra.

Az ágyi poloska irtását követően két órára hagyjuk el a lakást, majd visszatérve alaposan szellőztessünk ki. Amennyiben a fertőzöttség indokolja, az úgynevezett hideg ködös eljárást követően pedig 6-8 órára szükséges távoznunk otthonról.

2-3 hétig mellőzzük a felmosást és a törölgetést minden olyan felületen ahol rovarirtó permet található, annak érdekében, hogy a hatás folyamatos és hosszú távú legyen.
Húzzunk tiszta ágyneműt mielőtt befeküdnénk az ágyba, lehetőleg a már magas hőmérsékleten kimosott ágyneműk közül válogassunk.

Szeretnénk megjegyezni, mivel sokan kérdezik nap mint nap, sem az ágyat sem pedig bármi mást kidobni a lakásból nem szükséges. Bútorokat, ruhákat, könyveket stb. lehet kezelni vagy elszigetelni a rovarokat például erős műanyag zsákokban, így szükségtelen és költséges is lenne ha lomtalanításba kezdenénk.

Az ágyi poloskairtás technológiái

 

Permetezés: Felületpermetezést mint alapvető műveletet alkalmazzuk tartós méregmező kialakítására. Ennek az eljárásnak lényeges mozzanata a frissen kikevert munkaoldat, valamint a magas minőségű eszközök és irtószerek használata. A permetezéshez használt irtószereknél minden esetben figyelembe vesszük a munkaterület sajátosságait, illetve – ha volt ilyen – a megelőző kezeléseket is. Az ágyi poloska irtása, permetezéses technológia alkalmazásakor két kezelést mindenképpen igényel, tehát ismétlésre szükség van. Ismétléseknél természetesen váltott irtószeres kezeléseket tartjuk szem előtt, viszont a minőségből és a hatékonyságból itt sem engedünk. A termékek kezelési útmutatójában előírt mennyiségeket hígításnál és a kijuttatásnál is maximálisan betartjuk. Kevesebb koncentrátumot nem alkalmazunk, a felületekre pedig kizárólag a szükséges mennyiséget juttatjuk ki, nem áztatunk el semmit az előírtaknál nagyobb mértékben.

Légtértelítés: A permetezés kiegészítéseként alkalmazzuk ezt az eljárást ami lehet hidegköd, ULV vagy füstölés. Elsősorban kiűzésre alkalmazhatóak az ágyi poloskairtás kiegészítéseként. A rejtekhelyükről kiűzött poloskák így hamarabb kerülnek kapcsolatba az irtószerrel, ami nagyobb hatékonyságot és gyorsabb eredményt hoz. Minden kiegészítő eljárás tekintetében fontos a behatási idő betartása, majd az azt követő alapos szellőztetés. Sokszor alkalmazott módszer a légtértelítés, mivel átlagos háztartások rengeteg búvóhelyet rejtenek az ágyi poloskák számára. Van, hogy egyéb megoldások/eljárások is szükségesek lehetnek, főként társasházakban.

Porozás: Kapcsolók, konnektorok, csőáttörések, stb. mentén használunk speciális rovarirtó port. Társas vagy ikerházaknál kell ilyen módszerekkel eljárni annak érdekében, hogy az elsődleges búvó és bejutási pontokat hatásosan “lezárjuk”. A rovarirtó por szintén tartós hatású és nehezen hozzáférhető helyeken is jól alkalmazható.

Ágyi poloskairtás gőzzel: Vannak esetek/helyzetek mikor a hagyományos poloskairtás nem megoldható, vagy kifejezetten az ingatlan tulajdonosa, használója nem szeretné ezt a fajta megoldást. A magas hőmérsékleten alapuló technológia lényege a 180°C-fokos szárazgőz. Bővebben a vegyszermentes poloskairtásról, kérjük kattintson a linkre.

Ágyi poloskairtás házilag

 

ágyi-poloskairtásTapasztalataink alapján bátran ki merjük jelenteni, az ágyi poloskairtás semmilyen házi praktikával vagy kiskereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó szerrel nem lehetséges teljes egészében. Idő és pénz pocsékolás ha nem a megfelelő szaktudással, és nem a megfelelő irtószerrel állunk neki ennek a feladatnak. Az idő pedig nagyon fontos tényező, minél tovább húzzuk az irtás megkezdést annál rosszabb lesz helyzet otthonunkban, és megterhelőbb pénztárcánkra nézve.
A legfontosabb, hogy beazonosítsuk pontosan milyen rovarral állunk szemben, majd ezt követően ha megbizonyosodtunk minden kétséget kizáróan, abban az esetben megkezdődhet az irtás. Mielőtt idáig eljutnánk, mindenképpen kérje ki szakember tanácsát,

Szívesen válaszolunk minden kérdésre, írjon vagy hívjon minket bizalommal, a tanácsadás nem kerül semmibe!

 

Amennyiben gyors, hatékony megoldást szeretne, bízza szakemberre a poloskairtást, munkánkra maximális garanciát vállalunk.

Hívjon minket bizalommal! 

Telefon: 0630 230 8595 vagy Ajánlatkérés és visszahívás.

soskartevostop