Csótányok

Csótányok megjelenése, életmódja.

 

A csótányok a Blattaria rendbe tartozó rovarok.

 

csótányokKörülbelül 4500 fajta csótány létezik, ebből 30 faj kapcsolódik az ember lakóhelyéhez, és körül-belül négy faj ismert kártevőként.

A csótányok csoportokban élnek, és vonzódnak a páratartalomhoz, a melegséghez és a sötétséghez, gyakoriak a fürdőszobákban, konyhákban, étkezőszobákban és néha hálószobákban. A csótányok székletükben feromont (vonzó vegyszert) szelektálnak, ami más csótányokat vonz.

Néhány csótányfaj petetokja (Ootóca) megtalálható a konyhai szekrények belsejében, a hűtőszekrények mögött és a kályhák alatt vagy mögött. Bár nem minden fajta csótány teszi le a petéit, az üres petetokok héja jelzi jelenlétüket.

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

Mit esznek a csótányok?

 

csótányokA csótányok sokféle étellel táplálkoznak (zsírok, morzsák, házi állatok eledele, viasz, cukorka, edényekben lerakódott ételmaradék stb.). Néhányan a papírt is szívesen fogyasztják és akad amelyik a szappant is megeszi.

A csótányok hosszú ideig is képesek élelem és víz nélkül életben maradni.

A csótányok átadják a betegséget?

 

A csótányok illat- és bűzmirigyei váladékot termelnek, ami a házi porral belélegezve allergiás reakciók kialakulásához vezethet: szénanátha, száraz-, erőltetett köhögés, egyéb légúti tünetek.

Alapvetően a csótányokról elmondható, hogy dögevőek. Szemeteskukákban kidobott romlott élelmiszerekben járkálnak majd ezt követően bejuthatnak a lakásba ahol normál élelmiszereinket is megfertőzhetik különböző vírusokkal, baktériumokkal, stb.

Önmagukban nem járulnak hozzá semmilyen betegség átadásában, de sok betegséget okozó organizmus nőhet és szaporodhat a beleikben.

Azok az emberek akik folyamatosan ki vannak téve a tetemeknek, esetenként allergiás tüneteket észlelhetnek magukon.

Különös odafigyelést igényel az élelmiszer iparban tevékenykedő cégek részéről a hatékony és rendszeres csótányirtás mert a legyekhez hasonlón betegségeket hurcolhatnak be a létesítménybe és ezáltal közvetlen kapcsolatba kerülnek az alapanyagokkal. Irtásukat csak szakemberre bízzuk aki azt is meg tudja állapítani, hogy alakult-e ki valamelyik irtószerrel kapcsolatos rezisztencia.

A HACCP egyéb rendelkezéseire, illetve dokumentációs kötelezettségekre jelen cikkben nem térünk ki, de természetesen a csótányirtás is a részét képezi. A témáról bővebben a HACCP rendszerekkel foglalkozó cikkünkben olvashat.

Mítoszok és tévhitek

 

Ellentétben a közhiedelemmel, a csótányok nem félnek a fénytől. Bár a legtöbb faj inkább a sötétséghez vonzódik, egyeseket valójában vonzza a fény, és éjjel is megtalálhatók az ablakok vagy a televízió képernyőjén. Ezen éjszakai rovarok többsége szétszóródik, amikor rájuk fény vetül. Ez a reakció azonban sokkal inkább befolyásolja az emberektől való félelemük, mint a fény iránti félelmeik.

Tévhit továbbá, hogy a csótányok a gyors ételeket kedvelik a legjobban, illetve az emberi körmöket és lábujjkörmöket fogyasztanak. Az emberi sebekhez való vonzódásuk is a városi legenda kategóriába tartozik. A csótány populáció nedves meleg helyen fejlődik de nem használják az emberi testet gazdatestnek, ez inkább a horror filmek sajátossága és kitalációja.

Súlyos fertőzés és egyéb táplálékforrások hiányában haraphatnak, de ez ritkán fordul elő.

A csótányok kedvelik a bomlékony szerves anyagot és az élettelen keményítőtartalmú élelmiszereket, például a ragasztót és a tapétát.

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

Csótányok fajtái

 

Az amerikai csótány ( Periplaneta americana )

 

csótányokVörösesbarna vagy sötétvörös színűek, 2-4 cm hosszúak. Nagyon agresszív. Előnyben részesíti a meleg, nedves helyeket. Valószínűbb, hogy nappal és a szabadban látható, mint más fajok.

A nőstények a petetokjaikat repedésekben, résekben helyezik el. Hetente egy petetokot hoznak létre akár kilencven darabot is elérve. A petetokok 12-14 tojást tartalmaznak melyek 1-2 hónap alatt kelnek ki és 5-12 hónap alatt válnak ivaréretté.

Olyan helyen tanyáznak ahol az élelmiszereket készítik vagy tárolják, magas hőmérsékletű és páratartalmú területeket pl.: (kazánház, vízmelegítő, csővezetékek, pincék, csatornák) kedvelik igazán. Ez a faj kifejezetten vonzódik az erjesztett ételekhez és a sörhöz.

 

Német csótány ( Blattella germanica )

 

német-csótányAz egyik legelterjedtebb csótányfaj, apartmanokban, otthonokban, szupermarketekben, éttermekben és azok környéken tanyázik leggyakrabban.

A német csótányok barna színűek, és két sötét barna vonaluk van az elülső pajzsuk oldalán.
13-16mm hosszúak, a szárny nélküli éretlen német csótányok sokkal kisebbek és változó méretűek.

A nőstények olyan petetokokat állítanak elõ, amelyek bab vagy barna kapszuláknak látszanak, ezek 30-40 tojást tartalmaznak. A nőstények három hétig hordják testükben a petetokot amit egy nappal a kikelésük előtt elrejtik valamilyen védett helyen. 45 60 napig tart a felnőtté válásuk, ez idő alatt 6-7 alkalommal vedlenek.

A nőstények négy-nyolc tojáskapszulát raknak le életük során melyből 240-300 csótány jön a világra.

 

Barna szalagos csótány ( Supella longipalpis )

 

barna-szalagos-csótányBarna szalagos csótány éjszakai rovar és jól tud repülni is.

Bármilyen szerkezetű tárgyakban, helyeken megtalálhatók, de inkább száraz, meleg területeket, magas helyeket és belső bútorokat preferálják.

A barna csíkos csótányok nagyobbak, mint a német csótányok, világos színű sávjuk van a szárnyuk elején, a hímek világosbarnák és hosszabbak, mint az ovális alakú, sötétbarna nőstények. szinte minden idejüket repedésekben, résekben töltik csak éjszaka bújnak elő táplálkozni.

Ez a fajta nem hordja a testében a tojásait, felragasztja őket olyan helyekre ami az ember számára igen csak bosszantó lehet pl.: bútorok, fiókok, étkezőasztalok, falburkolatok stb.

A nőstények nagyjából hat hónapig élnek és 13-14 petetokot tesznek le.

Szobahőmérsékleten 50 nap után kelnek életre és 5-6 hónap múlva érik el a teljes kifejeltségi szintet, életben maradásukhoz kevesebb vízzel is beérik mint a német csótány.

 

Konyhai csótány (Blatta orientalis) Svábbogár

 

csótányokA konyhai csótány kevésbé gyakori, mint a német vagy barna csíkos csótány, és nagyon nedves környezetet részesíti előnyben. Gyakoriak romlott élelmiszerek, szemetes konténerek vagy eldobott ételmaradékok környékén.

Tökéletes katalizátorai az élelmiszerekkel kapcsolatos betegségeknek mint például a szalmonella.

A konyhai csótányok a csatornák, csatornahulladékok, hűtőszekrények, pincék, és minden egyéb hűvös, nedves környezet iránti érdeklődése miatt a legjobb ha otthonunkat és közvetlen környezetünket melegen és szárazon tartjuk.

A pincében vagy az otthon első emeletén magasan elhelyezett párátlanító nagy mennyiségű nedvességet hozhat ki a levegőből, így a padlók és más felületek szárazon maradnak.

A nyitott tetejű szemeteseket cseréljük le zárhatóakra, a komposztálókat tartsuk távol a házunktól.
 

 

Lapp erdei csótány (Ectobius lapponicus)

 

lapp-erde-csótány
 
Erdős területeken, tisztásokon él de ennek a fajnak az urbanizációja is megfigyelhető mostanában, főleg a nagyobb városokban érhető tetten ez a jelenség. Kiválón tud repülni – főleg a hímek, a nőstény inkább ugrik – és más fajokkal szemben nappali életmódot folytat. Elsősorban nem a lakásban érzik jól magukat, inkább a kert az otthonuk, fokozottan figyeljük a kert rendezettségére megjelenésükkor. Nyitott ajtókon ablakokon berepülhetnek a lakásba, ezért jelenlétükkor figyeljünk arra, hogy csukva legyenek vagy használjuk szúnyoghálót.

 

 

Elképesztő tények a csótányokról

 

  • A legtöbb csótány akár egy évig is él, és abban az évben egy nőstény csótány 400 új egyedet képes a világra hozni.
  • Akár negyven percig is tudnak úszni és ennyi ideig levegő nélkül képesek a túlélésre.
  • Állítólag atomtámadás esetén a csótány az egyetlen élőlény amely képes éltben maradni
  • Egy hétig is képesek fej nélkül élni.
  • Három-négy kilométert is meg tudnak tenni egy óra alatt, tehát rendkívül gyorsak és mozgékonyak, így képesek villámgyorsan közlekedni a lakásban, terjesztve a különféle baktériumokat.
  • Az egy napos kis csótányok ugyanolyan gyorsak mint szüleik, méretük nem nagyobb egy csepp víztől.
  • Az amerikai csótány látványosan vonzódik az alkohol tartalmú italokhoz, különösen a sörhöz.
  • Több mint 4000 fajta csótány van világszerte, köztük a leggyakoribb fajok, a német csótány, más közönséges fajok, a barna csótány és az amerikai csótány mellett.
  • Mivel hidegvérű rovarok, a csótányok egy hónapig élhetnek élelem nélkül, de csak egy hétig élnek víz nélkül.

Ezek a tények bizonyítják, hogy a csótány a leginkább alkalmazkodó lény a földön, ami megnehezíti a csótányok fertőzésének ellenőrzését és kiküszöbölését. Ahhoz, hogy megszabaduljon a csótányoktól az otthonában, azt javasolják, hogy az ételt zárt helyen és megfelelően tárolják, különösen a konyhában, amelyet naponta meg kell tisztítani, hogy megszabaduljunk a morzsáktól és a szeméttől.

A csótányok viselkedése

 

Székletükben kémiai jeleket hagynak maguk után, valamint feromont bocsátanak ki a rajzáshoz és a párosodáshoz. Más csótányok követik ezeket a jeleket, hogy felfedezzék az élelmiszerek és a víz forrásait, valamint felfedezzenek más rejtőzködő csótányokat is.

A kutatások kimutatták, hogy a csoportalapú döntéshozatal felelős a komplex viselkedésért, például a forráselosztásért.

Egy olyan vizsgálatban, amelyben 50 csótányt helyeztek el háromféle menedékhelyes edénybe, 40 férőhelyes befogadóképességgel, a rovarok két menedékhelyen rendeződtek be, mindegyikből 25 rovar, a harmadik menedéket üresen hagyva. Amikor a menedékhelyek kapacitását több mint 50 rovarra növelték menedékenként, az összes csótány egy menedékbe rendeződött.

A kutatók egyensúlyt találtak az együttműködés és a verseny között a csoportokban elhelyezett csoportos döntéshozatali viselkedésben. A kutatásban alkalmazott modellek más rovarok és állatok csoportdinamikáját is megmagyarázhatják.

A csótányok első sorban éjszakai állatok, a fényt nem kedvelik kivétel az ázsiai csótány, melyet a fény is vonz.

Egy másik tanulmány megvizsgálta azt a hipotézist, hogy a csótányok csak két információt használnak, hogy eldöntsék, hová menjenek milyen körülmények között: milyen sötét van és hány más csótány van.

Hogyan akadályozhatom meg a csótányinváziót a lakásban és a munkahelyen?

 

csótányokA csótány invázió megakadályozásának kulcsa a házban és a környéken található szennyvízkezelés.

Ürítse ki naponta a szemetet és tartsa szorosan lezárva a fedelet.

Ne gyűjtsön sörösüvegeket, élelmiszer dobozokat, és különösen ne a barna papírzacskókat és karton dobozokat a házban.

Konyha, kamra, fürdőszoba és minden olyan helyiség repedéseit, réseit csöveit ragasszuk le, illetve tömjük be melyek közvetlen kapcsolatban vannak a szomszédos ingatlanokkal.

Számoljunk fel minden helyet házunk környezetében ahol csótányok tanyázhatnak.

Hogyan lehet megszabadulni a csótányoktól?

 

A csótány csapdák kihelyezése biztonságos módja annak, hogy megritkítsuk az állományt. Helyezzen csótánycsapdát a hűtőszekrény alá, a tűzhely, valamint az alagsorban is. A csapdák lassú hatású méreggel rendelkeznek, amely megöli a csótányokat. A mérgezett csótány általában nyálkásodik vagy szétesik a fészekben, és olyan méreganyagot rak fel, amely a többi csótányt is megöli. A csótányok ellen házilag is védekezhetünk.

A bórsavat a csótányok elleni védekezésre használják, de annak helyes elhelyezése és használata elengedhetetlen annak hatékonyságához.

A borkősav inszekticid készítmény élelmiszerboltokból lehet beszerezni.

A szűk fúvókákkal ellátott műanyag, összenyomható palackokba csomagolt rovarirtó szer a legbiztonságosabb és legegyszerűbb. A bórsavat nagyon vékony porrétegként kell alkalmazni, amelyet a csótányok nem tudnak megkülönböztetni a portól. Hűtőszekrény, kályha, mosogatógép, mosógép, szekrény alatt kell elhelyezni, ahol a vízvezeték csövek belépnek a padlóba, mosdók alatt stb. Ne alkalmazzuk olyan helyeken, ahol készíti vagy tárolja az élelmiszereket.

A bórsav mérgező, ezért mindig gondosan tárolja és alkalmazza, különösen akkor, ha kisgyerekek vannak. Ilyen esetekben jobb ha szakemberre bízzuk a csótányirtást. Védekezés képen érdemes kipróbálni a Bórax-ot is, ami a borsav nátriummal alkotott sója ( nátrium-borát ) és gyakran alkalmazzák a kártevők ellen ( csótányok, hangyák, stb. ), illetve a takarítási, tisztítási folyamatok során. A Bórax természetes anyag ugyan de szintén körültekintően kell vele bánni, nagy mennyiségben mérgező lehet az emberre nézve.

A csótányirtás menete

 

 

csótányokTöbb megoldás is létezik a professzionális csótányirtásra, lehetőség van az úgynevezett gélezésre, permetezésre, csapdák kihelyezésére. Pontosan melyik eljárást javasoljuk, az mindig a körülményektől függ, adott esetben ha lehetőség van rá és a fertőzöttség is indokolja akkor ezt a hármas kombinációt egyszerre alkalmazzuk. Vannak esetek mikor egy lakóközösség összefogása elengedhetetlen a csótányok kiirtásának, egyetlen lakás is elég ahhoz, hogy a probléma megszüntetése sikertelen legyen. Érdemes az első észleléskor szakemberhez fordulni, nem szabad megvárni míg elárasztják lakókörnyezetünket, munkahelyünket mert az irtásuk nehezebb és költségesebb ilyen esetekben. Mivel a csótányok dögevők, érdemes professzionális, hatékony megoldást választani mert a házi praktikák sok esetben csak olaj a tűzre. Előfordul több olyan eset is mikor a lakásunk közelében valamilyen építkezésbe kezdenek és hirtelen csótányinvázió lepi el otthonunkat, természetesen más kártevő esetében is igaz lehet ez a jelenség, így érdemes felkészülni, védekezni ellene.

Tanácsadás szintjén is kereshet bennünket bizalommal elérhetőségeink bármelyikén, legyen szó akár csótányirtás vagy bármely más kártevőirtásról . Bizonytalan a kártevő beazonosítását illetően? Bátran küldhet fényképet is számunkra az alábbi címre és mi segítünk az azonosításban, valamint tanácsot is szívesen adunk, ez Önnek semmibe nem fog kerülni. Képeket weboldalunkon is talál, illetve azokat folyamatosan frissítjük és bővítjük. Képgaléria

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

soskartevostop