Egerek

Egerek megjelenése és életmódja. Magyarországon előforduló egérfajok.

 

A házi egér

A házi egér emberhez erősen kötődő emlős, megfelelő körülmények között rendkívül gyorsan szaporodik, hat hetente 5-10 utódot képes a világra hozni, átlag 6-ot. Szaglásuk és hallásuk kifinomult, látásuk viszont az  éjszakai életmódhoz alkalmazkodott, így csak körvonalakat látnak, éleslátásuk nincs. Elegendő élelemforrás esetén teljesen belakják környezetüket, ahol az anyagi károkozáson túlmenően az élelmiszereket/takarmányt dézsmálják és fertőzik meg betegségekkel pl.: agyhártyagyulladás, salmonellosis továbbá beszennyezik azt.

Bővebben a rágcsálók által terjesztett betegségekről. A házi egér további kártétele is jelentős méreteket ölthet, tönkretehet illetve elrághat vezetékeket, műszaki berendezéseket, az ember számára fontos berendezési tárgyakat bútorokat, háztartási eszközöket stb.  Jellegzetes kellemetlen szaguk szintén zavaró az ember számára.

Hívja S.O.S egérirtó specialistánkat , egérirtás már 9.900 Ft.-tól

 0630 230-8595

 

Az egerek külső megjelenése

 

 • Teste barnás szürke, a hasa valamivel halványabb, de előfordulnak albínó egyedek is.
 • Fülei nagyok, orra hegyes
 • Farok hossza általában a test hosszával megegyező
 • Testhossz 7-10 cm
 • Testsúly 15-30 gramm

Az egerek fejlődése

 

 • Nőstények 2-10 hónaposan válnak ivaréretté
 • 6-10 alkalommal fialnak, 5-6 kölyköt
 • Szoptatás 3-4 hét
 • Élettartam 1-1.5 év

Az egerek viselkedése

 

Első sorban a szaglására hagyatkozik, de kiválóan mászik és ugrik. Naponta 3-5 gramm élelmet fogyaszt, viszont ennél jóval többet raktároz, vízigénye kevés. Lényegében mindenevő. Búvóhelyek: padlás, álmennyezet, szerelőaknák, raktározott élelmiszerekben illetve azok alatt, kamrákban. Előfordulására utaló jelek a kellemetlen szag, ürülék/vizelet vagy rágásnyomok lehetnek.

Az egerek életmódja

Életüket az ember közelében néhány négyzetméteres területen is képesek leélni. Naponta 3-5 gramm élelemre van szükségük, ami lehet egészen változatos. Magvakat, gabonaféléket fogyasztanak a legszívesebben, de bármilyen növényi vagy állati eredetű élelemmel beérik, vízfogyasztásuk alacsony, legtöbbször a szilárd táplálékban található nedvesség is elegendő lehet számukra.

Ennek okán nagy területet nem járnak be, az élelem és a fészek néhány méteres körzetében élik le 1-1.5 évig tartó életciklusukat, aminek feltétele természetesen a zavartalan életkörülmény. Életüket kisebb csoportokban élik, a tagok szaglás útján ismerik fel egymást, idegen példányokat elkergetik. A házi egér nagyon óvatos, elővigyázatos fajta, ezért a befogásuk hagyományos csapdákkal körülményes és nehézkes. Egy-egy példány befogása többnyire megoldható házi módszerekkel, de a teljes populáció kiirtása szakembert kíván. Természetes ellenségei macska, nyest, gyöngybagoly.

További egér fajták

 

erdei-egerErdei egér ( Apodemus sylvaticus ): Erdőkben, szántóföldeken, parkokban, kertekben találhatóak. A házi egérhez képest valamivel nagyobb ( kb. 5-10 gramm-al ), sárgásbarna szőrzet fedi a testét kivéve a hasát, ami fehér. Hátsó lábai hosszabbak az elsőnél, gyakran két lábon állva szimatolják környezetüket. Testsúly: 15-35 gramm.

Güzüegér ( Mus spicilegus ): A házi egérhez hasonló, annak egy alfaja illetve keveréke. Palaszürke színű szőrzete, hasa és lábai fehérek, farka a házi egér farkánál rövidebb. Apró gombszemei a házi egérnél szintén kisebbek. Házban ugyanazt a táplálékot fogyasztja mint a házi egér, szabadban fű és gombafélék kalászait eszi. Átlagban 8 utódot hoz a világra, valamivel többet a házi egérnél. Hűvösebb idő beálltával házakhoz húzódnak és fészket készítenek, életmódjuk ilyenkor hasonlatos a házi egér életmódjához. 

Az erdei egér megjelenése

 

 • Szőrzete sárgásbarnától a sötétbarnáig terjed, hasa tájékon halványabb
 • Hegyes orr
 • Nagy elálló fülek
 • Nagy fekete szemek
 • Farokhossz, a testével megegyező hosszúságú
 • Testhossz 7-11 cm

Fejlődése: Tavasztól őszig tartó szaporodási időszakban kétszer-háromszor ellik. Nőstények 2-4 kölyköt hoznak a világra átlagosan. A kölykök 8 hetes korukra válnak ivaréretté. Tápláléka a zöld nővényi részek, magvak, bogarak, lárvák. Élőhelyéül szívesen választja az erdőszéli dús aljnövényzetű részeket vagy bozótos tisztásokat. Búvóhely fél-egy méterrel a föld alá építi, több kijárattal és “éléskamrával”. Természetes élőhelye közelében, épületekbe is befészkelheti magát.

egérirtás

A güzüegér megjelenése

 

A güzüegér nagyban hasonlít a házi egérhez, viszont a farokhossza testénél rövidebb, míg a házi egéré testével megegyező. Fejéhez képest fülei nagyok, szemei pedig apróak.

 • Házi egérhez nagyon hasonló megjelenésű
 • Farokhossz, testhossztól rövidebb
 • Nagy fülek, apró szemek
 • Orra hegyes
 • Testhossz 6-8 cm

A güzüegér életmódja

 

A güzüegér szántóföldek vagy azok környékén faodvak, szénabálák alatt tanyázik. Télen a házi egérhez hasonló életmódot is folytathat, amennyiben lehetősége van rá. Más esetben áttelelő helyet készít magának, amihez társai segítséget nyújtanak. Tápláléka a gabonafélék kalászai, magvak, rovarok de a házi egérhez hasonló táplálékot fogyaszthat. A güzüegér fajra jellemző tulajdonsága, hogy a több alomból származó fiatalok, ősszel levelekből, növényekből, földből készített áttelelő helyet, úgynevezett güzühordást készítek. A güzühordás alatt járatok és kamrák vannak, a kamrákba élelmet halmoznak fel. Raktározott termények közelében képesek jelentős károkat okozni.

 

 

További hasznos tudnivalók

 

 
Share this:

soskartevostop