Egérirtás házilag vagy szakember segítségével?

Egérirtás házilag

 

Az egérirtás házilag nem a csapdák vagy mérgek kihelyezésével kezdődik, sokkal fontosabb a megelőzés. Az egerek bejutásának, megtelepedésének és elszaporodásának megelőzésére kell törekedni. Törekedjünk az élelemforrások eltávolítására vagy zárt tárolására. Műszaki hiányosságok megszüntetése, – főleg a bejutási pontokra koncentrálva – kritikusan fontos szempont. Vezetékek, csövek, ajtók, ablakok közelében lévő lyukakat tömjük be. Gipszkartonfal esetén használjon egér távol tartó pasztát, ez eltömi magát a lyukat és az egerek képtelenek átrágni. Tartsunk rendszeres ellenőrzést az egerek által vonzónak található helyiségekben.

Egérirtás lakáson belül – egyedszámtól függően – egérirtásra használhatunk csapdákat, ragacsot, élve befogókat vagy vérakadásgátló készítményeket. Utóbbit bízzuk szakemberre a biztonságos felhasználás és az eredményesség érdekében. Csapdák kihelyezése az egerek búvóhelyei közelében vagy vonulási irányuk mentén célszerű kihelyezni, lehetőleg az egérlyuk közelében 2-3 cm távolságra. A csalétek lehet alma, dió, keksz, sajt vagy szalonna. Sikertelenség esetén helyezzük át vagy ha szükséges élesítsük újra a csapdákat. Lehetséges, hogy nem megfelelő helyre vagy nem megfelelő módon lettek élesítve az egércsapdák. Ragacsok használatát lakásban nem javasoljuk, főleg kisgyermek mellett. Ragacsokat csak akkor alkalmazzon, ha nincs más lehetőség az egérirtásra.

Egérirtás házilag természetes anyag felhasználásával: Magas cellulóz tartalma miatt a pirított kukorica csutka alkalmas az egerek irtására. Nagy mennyiségben fogyasztva az egerek számára emészthetetlen, szervezetükből vizet von el és megakadályozza a víz-felszívódást. Először keringési rendellenességet, majd pusztulást okoz. Természetesen más hozzáférhető táplálék ne legyen a közelben, ezzel fokozva a hatékonyságot. Egérirtáshoz 10-15 gramm szükséges, 5-10 napon belüli eredményhez.

Riasztás és távol-tartás: Zárt tároló helyiségekben alkalmazható riasztószer egerek ellen a naftalin. Ügyeljünk arra, hogy ember ne tartózkodjon az így kezelt területeken, 2-4 órán keresztül. Hanghatású riasztók egerek elriasztására vagy távol tartására alkalmatlanok. Kereskedelmi forgalomban kaphatók különféle készülékek – rágcsálók elriasztására – ezek megvásárlását nem javasoljuk.

 

Professzionális egérirtás

 

Az egérirtás leghatékonyabb módszere a mérgezett csalétek állomások telepítése. Kulccsal zárható erős és biztonságos dobozok kerülnek kihelyezésre az érintett területen. Minden doboz véralvadásgátló méregkockát tartalmaz, ami nem szóródik és nem hozzáférhető csak az egerek számára. Biztonságosan alkalmazható házi és haszonállat, valamint kisgyermekek mellett is. Minden méregkocka tartalmaz mumifikáló anyagot, így a kellemetlen szagok nem fognak gondot okozni. A csalétek állomásokat az egerek rejtekhelyénél, búvóhelyénél,  vonulási útvonal mentén kerülnek kihelyezésre.

Az általunk hasznát etetődobozok magas minőségűek, időjárásnak ellenállnak, kiváló rejtekhelyül szolgálnak az egerek számára ezzel is biztosítva a magas hatásfok elérését. Ugyanez vonatkozik az általunk használt irtószerre is, a minőségből sosem engedünk éppen ezért tudunk az egérirtásra garanciát vállalni. Másodlagos mérgezést elkerülendő az egerek szervezetében felszívódó irtószer összetétele megváltozik, keserű ízt adva az elhullott példányoknak, így a háziállatok nem esznek a tetemekből, viszont az összegyűjtésük jobb ha mihamarabb megtörténik. 

Fontos tudnivalók

 

A rágcsálóirtás eredményességéhez és a rágcsáló populáció gyors felszámolásához a tulajdonosok ( megrendelő ) együttműködése is feltétlenül szükséges. Minden táplálékforrást fémből, erős műanyagból vagy üvegből készült zárható tárolókban kell elhelyezni, a szemetet szintén zárható tárolóban, gyakran kiürítve kell kezelni. Átjárási- bejárási pontokat számoljuk fel, szüntessük meg erős ellenálló anyagokkal -fém, beton, tégla stb. – ez vonatkozik minden repedésre, résre, lyukra, fűtés vagy gázvezetékre stb.  A szakszerűtlenül kihelyezett csapdák, ragacsok veszélyt jelentenek gyermekekre, háziállatokra egyaránt, erre fordítsunk külön figyelmet vagy kérjük szakember tanácsát. Telefonos tanácsadás nálunk nem kerül semmibe, Híjon minket bizalommal ( 30/230 85 95 ). Mérgek kihelyezése további kockázatokat jelent, használatukat megelőzően olvassuk el a használati útmutatót vagy kérjünk tanácsot szakembertől, gyártótól. Tartsuk, a területet mindig tisztán, takarítsunk és fertőtlenítsünk gyakran. A takarításhoz használjunk gumikesztyűt és védőmaszkot, főleg az egérürülékkel szennyezett helyiségekben.

További fontos teendők:

 

A legfontosabb teendő, a rágcsálók megjelenésének első jelére azonnal tegyünk intézkedéseket a teljes állomány felszámolására vonatkozóan, hogy minimalizáljuk a kártételüket és megelőzzük az esetleges fertőzéseket.  Az elhullott rágcsálókat minél hamarabb távolítsuk el, természetesen ugyanez vonatkozik a rágcsálóirtáshoz felhasznált anyagokra, termékekre is.

Tartsuk a területet mindig tisztán, takarítsunk és fertőtlenítsünk gyakran. A takarításhoz használjunk gumikesztyűt és védőmaszkot, főleg az egérürülékkel szennyezett helyiségekben.

 

A házi egér

 

A házi egér emberhez erősen kötődő emlős, megfelelő körülmények között rendkívül gyorsan szaporodik, hat hetente 5-10 utódot képes a világra hozni, átlag 6-ot. Szaglásuk és hallásuk kifinomult, látásuk viszont az  éjszakai életmódhoz alkalmazkodott, így csak körvonalakat látnak, éleslátásuk nincs. Elegendő élelemforrás esetén teljesen belakják környezetüket, ahol az anyagi károkozáson túlmenően az élelmiszereket/takarmányt dézsmálják és fertőzik meg betegségekkel pl.: agyhártyagyulladás, salmonellosis továbbá beszennyezik azt.

Bővebben a rágcsálók által terjesztett betegségekről. A házi egér további kártétele is jelentős méreteket ölthet, tönkretehet illetve elrághat vezetékeket, műszaki berendezéseket, az ember számára fontos berendezési tárgyakat bútorokat, háztartási eszközöket stb.  Jellegzetes kellemetlen szaguk szintén zavaró az ember számára.

 

Külső megjelenés

 

 • Teste barnás szürke, a hasa valamivel halványabb, de előfordulnak albínó egyedek is.
 • Fülei nagyok, orra hegyes
 • Farok hossza általában a test hosszával megegyező
 • Testhossz 7-10 cm
 • Testsúly 15-30 gramm

 

Fejlődése

 

 • Nőstények 2-10 hónaposan válnak ivaréretté
 • 6-10 alkalommal fialnak, 5-6 kölyköt
 • Szoptatás 3-4 hét
 • Élettartam 1-1.5 év

 

Viselkedés

 

Első sorban a szaglására hagyatkozik, de kiválóan mászik és ugrik. Naponta 3-5 gramm élelmet fogyaszt, viszont ennél jóval többet raktároz, vízigénye kevés. Lényegében mindenevő. Búvóhelyek: padlás, álmennyezet, szerelőaknák, raktározott élelmiszerekben illetve azok alatt, kamrákban. Előfordulására utaló jelek a kellemetlen szag, ürülék/vizelet vagy rágásnyomok lehetnek.

 

Az egerek életmódja

 

Életüket az ember közelében néhány négyzetméteres területen is képesek leélni. Naponta 3-5 gramm élelemre van szükségük, ami lehet egészen változatos. Magvakat, gabonaféléket fogyasztanak a legszívesebben, de bármilyen növényi vagy állati eredetű élelemmel beérik, vízfogyasztásuk alacsony, legtöbbször a szilárd táplálékban található nedvesség is elegendő lehet számukra.

Ennek okán nagy területet nem járnak be, az élelem és a fészek néhány méteres körzetében élik le 1-1.5 évig tartó életciklusukat, aminek feltétele természetesen a zavartalan életkörülmény. Életüket kisebb csoportokban élik, a tagok szaglás útján ismerik fel egymást, idegen példányokat elkergetik. A házi egér nagyon óvatos, elővigyázatos fajta, ezért a befogásuk hagyományos csapdákkal körülményes és nehézkes. Egy-egy példány befogása többnyire megoldható házi módszerekkel, de a teljes populáció kiirtása szakembert kíván. Természetes ellenségei macska, nyest, gyöngybagoly.

 

További egér fajták

 

erdei-egerErdei egér ( Apodemus sylvaticus ): Erdőkben, szántóföldeken, parkokban, kertekben találhatóak. A házi egérhez képest valamivel nagyobb ( kb. 5-10 gramm-al ), sárgásbarna szőrzet fedi a testét kivéve a hasát, ami fehér. Hátsó lábai hosszabbak az elsőnél, gyakran két lábon állva szimatolják környezetüket. Testsúly: 15-35 gramm.

Güzüegér ( Mus spicilegus ): A házi egérhez hasonló, annak egy alfaja illetve keveréke. Palaszürke színű szőrzete, hasa és lábai fehérek, farka a házi egér farkánál rövidebb. Apró gombszemei a házi egérnél szintén kisebbek. Házban ugyanazt a táplálékot fogyasztja mint a házi egér, szabadban fű és gombafélék kalászait eszi. Átlagban 8 utódot hoz a világra, valamivel többet a házi egérnél. Hűvösebb idő beálltával házakhoz húzódnak és fészket készítenek, életmódjuk ilyenkor hasonlatos a házi egér életmódjához. 

 

Az erdei egér megjelenése

 

 • Szőrzete sárgásbarnától a sötétbarnáig terjed, hasa tájékon halványabb
 • Hegyes orr
 • Nagy elálló fülek
 • Nagy fekete szemek
 • Farokhossz, a testével megegyező hosszúságú
 • Testhossz 7-11 cm

 

Fejlődése: Tavasztól őszig tartó szaporodási időszakban kétszer-háromszor ellik. Nőstények 2-4 kölyköt hoznak a világra átlagosan. A kölykök 8 hetes korukra válnak ivaréretté. Tápláléka a zöld nővényi részek, magvak, bogarak, lárvák. Élőhelyéül szívesen választja az erdőszéli dús aljnövényzetű részeket vagy bozótos tisztásokat. Búvóhely fél-egy méterrel a föld alá építi, több kijárattal és “éléskamrával”. Természetes élőhelye közelében, épületekbe is befészkelheti magát.

egérirtás

A güzüegér megjelenése

 

A güzüegér nagyban hasonlít a házi egérhez, viszont a farokhossza testénél rövidebb, míg a házi egéré testével megegyező. Fejéhez képest fülei nagyok, szemei pedig apróak.

 • Házi egérhez nagyon hasonló megjelenésű
 • Farokhossz, testhossztól rövidebb
 • Nagy fülek, apró szemek
 • Orra hegyes
 • Testhossz 6-8 cm

 

Életmódja

 

A güzüegér szántóföldek vagy azok környékén faodvak, szénabálák alatt tanyázik. Télen a házi egérhez hasonló életmódot is folytathat, amennyiben lehetősége van rá. Más esetben áttelelő helyet készít magának, amihez társai segítséget nyújtanak. Tápláléka a gabonafélék kalászai, magvak, rovarok de a házi egérhez hasonló táplálékot fogyaszthat. A güzüegér fajra jellemző tulajdonsága, hogy a több alomból származó fiatalok, ősszel levelekből, növényekből, földből készített áttelelő helyet, úgynevezett güzühordást készítek. A güzühordás alatt járatok és kamrák vannak, a kamrákba élelmet halmoznak fel. Raktározott termények közelében képesek jelentős károkat okozni.

 

 

 

 

 

Amennyiben gyors és hatékony megoldást szeretne, bízza szakemberre az egérirtást, munkánkra maximális garanciát vállalunk.

Hívjon minket bizalommal! 

Telefon: 30/230 8595 vagy Ajánlatkérés és visszahívás.

soskartevostop