Harlekinkatica (Harmonia axyridis)

A harlekinkatica egyre gyakrabban okoz gondokat a házon belül. Nyála és apró “tapogatózó” szúrásai alkalmanként komoly csípésnyomokat generálnak néhány embernél.

 

harlekinkaticaÁzsiából növényvédelmi céllal hurcolták be Európába, főként a pajzstetű, levéltetű és levélbolha elleni védekezés okán. Magyarországon 2008-tól folyamatosan egyre nagyobb területeket hódít meg. A kártékony rovarokon kívül, sajnos az őshonos katicafajokat és egyes lepkefajokat is veszélyeztet a harlekinkatica elszaporodása. Természetvédelmi szempontból káros fajnak tekinthető. Növényvédelmi szempontok szerint szintén kártevőnek számít. Nyár végén, illetve ősszel érő gyümölcsöket károsítja. 

Áttelelés céljából házak közvetlen közelében, vagy azok belsejében pl.: redőnytokban húzzák meg magukat, adott esetben tömegesen. Kellemetlen szagú, sárgás váladékával undort kelt, valamint foltokat hagy a váladék helyén. Váladékuk a bőrre kerülve allergizál, szúrásaik pedig csak tovább rontják a helyzetet. Ugyan nem vérszívó rovarról van szó, de azokhoz nagyon hasonló csípésnyomokat produkálnak. A viszketés nyomán kialakuló vakarózás, sebesedés ágyi poloska csípéséhez hasonló tüneteket produkál az arra érzékenyeknél.

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

 

A harlekinkatica megjelenése

 

Hazánkban őshonos katicáktól valamivel nagyobb testalkatú, egy kifejlett harlekinkatica 5-8 mm hosszú és 4-7 mm széles. Testalakja ovális, a szárnyfedők görbülete határozott. Színezete és mintázata változatos. Hazánkban három színváltozata terjedt el jellemzően ( forma conspicua, forma spectabilis, forma succinea ).

 

 
Harlekinkatica elleni védekezés

 

A fenti videóból látható, hogy tömegesen is megjelenhetnek a lakásban. Célszerű a bejutásuk megakadályozására mindent megtenni. Repedéseket, hézagokat és lyukakat eltömíteni, az ablakokra hézagmentesen rovarhálót felhelyezni. A bejutás megakadályozása hosszú távon költséghatékonyabb mint a flakonos irtószerek folyamatos “fújkálása”. Amennyiben már tömegesen elszaporodtak a házban, egy flakon rovarirtó készítmény nem lesz elegendő.

Harlekinkatica irtása

 

A harlekinkatica irtására több módszer is rendelkezésre áll. Szakembereink az adott körülmények ismeretében, mindíg a leghatékonyabb szerformát és technológiát választják ki. Figyelembe kell venni a harlekinkatica biológiai tulajdonságait, az ingatlan műszaki állapotát és használatának módját. További alapvető tényező még a gyermekek, háziállatok jelenléte, az esetleges zsúfoltság valamint a felszerelési és berendezési tárgyak. Az alkalmazott módszerek lehetnek: permetezés, ködképzés, porozás, mélyebb hasadékok feltöltése habbal.

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

Share this:

soskartevostop