Kullancsok

A kullancsokkal kapcsolatos minden fontos információ. Általános ismeretek valamint védekezés. Kullancsok terjesztette betegségek és beazonosítás, felismerés.

 

A kullancsok a világ szinte minden táján megtalálható élősködő, parazita életmódot folytató vérszívó “rovar” pontosabban pókszabású atka. Méretük 1-6 mm. Emlősök, madarak és néhány esetben hüllők vérével táplálkozik, életben maradás, fejlődés és szaporodás céljából. Fejlődési ciklusaihoz vérre van szüksége ( lárva, nimfa, imágó ) de a tartós éhezést is jól tűri. Vérszívás nélkül is képes hosszú ideig életben maradni, akár egy évig. Szaporodásra ( ivaros ) csak a kifejlett kullancsok képesek, párzás után petéket lerakni, több ezret is akár. Fejlődési szakaszokat a vedlés zárja le. A nőstények által lerakott több ezer petéből az időjárás és hőmérsékleti viszonyoktól függően néhány héten belül kelnek ki a lárvák.

Tévhit azonban, hogy a fák lombjairól ugrálnak áldozataikra. A kullancsok az aljnövényzet vagy bokrok levelein várakoznak és lábaikon található tapadókorongok, karmok segítségével könnyedén kapaszkodnak fel számukra megfelelő gazdaszervezet ruházatára, tollazatára, bundájára. Ideális gazdaszervezet és ideális vérszívási pont meghatározására a kullancsok bonyolult biológiai folyamatok útján tájékozódnak. A vérszívás időtartama több napig is eltarthat, ezt követően maguktól leválnak miközben testük 5-10 szeresére duzzad.

Magyarországon a közönséges kullancs ( Ixodes ricinus ) a legelterjedtebb és ez a fajta terjeszti az ember számára a lyme-kórt, vírusos agyvelő és agyhártyagyulladást ( kullancsencephalitis ) és más bakteriális, vírusos megbetegedéseket. Védőoltással lehet ugyan védekezni ellenük de nem minden kullancsok által terjesztett betegségre van védőoltás. Nem minden kullancsfaj és nem minden egyed fertőző, de az időben és szakszerűen eltávolított kullancs fontos tényezője a megbetegedések elkerülésének. Kullancscsípés után 4-8 órán belül ha sikerül szakszerűen eltávolítani, nagy valószínűséggel nem fog fertőzést okozni. Ebben az időtartományban még nem öklendeznek vissza felesleges vért, így elkerülhető a fertőzés, persze ehhez az is szükséges, hogy a fejénél fogva emeljük ki.

Kutyák tekintetében a dermacentor reticulatus kiemelten veszélyes mivel, legfőbb közvetítője a babesiosis terjedésének. Forduljunk azonnal állatorvoshoz ilyen esetekben haladéktalanul és ne várjuk meg a tünetek megjelenését ( láz, bágyadtság, elszíneződött vagy véres vizelet ) mert sok esetben akkor már késő.

 

Kullancsok által terjesztett betegségek

 

kullancsokA kullancsok biológiai vektorként terjesztik közvetett módon a testükben, beleikben elszaporodott vírusokat. Ezen vírusokat az utódokba is átörökíti és így a fertőzés nemzedékeken keresztül fennmarad. Tehát nem maga a kullancs vagy a testére tapadt vírusok okozzák a megbetegedést, hanem főként a beleibe tenyésző paraziták, baktériumok, vírusok. Néhány példa a kullancsok által terjesztett betegségekből: kullancsencephalitis, lyme borreliosis, TIBOLA, tularaemia.

Hol találkozhatunk leggyakrabban kullancsokkal? Elsősorban az erdős, füves, párás és nedves helyeket kedvelik, tavasszal-ősszel ezeken a területeken élnek és szaporodnak. Más állatok pl.: sün, kutya, macska, madarak stb. közvetítésével lényegében bárhová, még a lakáson belülre is eljuthatnak. Számukra kedvezőtlen időjárási körülmények között – túl hideg vagy túl meleg – a föld alá rejtőznek, de enyhébb időben szinte bármikor aktívvá válhatnak.

A gazdaszervezetre jutott kullancsok vérszívásra alkalmas helyet keresnek, ami akár több óra is lehet. Vérszívásra alkalmas hely lehet a nyakon, fül mögött, végtagok hajlataiban. Maga a táplálkozási folyamat észrevétlen mert a kullancsok nyála egyfajta érzéstelenítő anyagot tartalmaz és több napig is eltarthat észrevétlenül. Miután teleszívta magát elegendő vérrel, elhagyja a gazdatestet és rejtekhelyet keres magának. A csípés helye elszíneződhet, fájdalmassá válhat és gyulladásba kerülhet ami gennyes váladékozás kísér, fertőzéstől és egyéni érzékenységtől függően. Kullancscsípés esetén érdemes orvoshoz fordulni, tüneteket megfigyelni valamint a kullancsot beazonosítani mert a kullancs fajtája is segíthet az esetleges betegségek kezelésében.

 

Kullancsok elleni védekezés és megelőzés

 

Miden olyan helyen ahol gyaníthatóan kullancsok lehetnek és főleg az év azon szakaszában amikor egyébként is aktívak ( tavasszal, összel ), használjunk megfelelő védettséget biztosító ruházatot, mert a szabadon hagyott testfelületek – főleg lábszárak – könnyű célpontjai lehetnek egy esetleges kullancscsípésnek. Kirándulások alkalmával lehetőség szerint világos ruházatot vegyünk fel, így könnyebben megtalálhatóak a ránk kapaszkodott kullancsok.  Mint már a fentiekben említettük az időfaktor rendkívül fontos tényező, ezért gyakran vizsgáljuk meg magunkat vagy egymást, kirándulások vagy kerti munka közben és végén. Ajánlatos kézi kefe, kézi seprű, ruhagörgő használata emberek és kisállatok tekintetében egyaránt. Közvetlen környezetünkben a gyakori fűnyírás illetve a gazmentes rendezett porta jelentősen csökkenti a kullancsveszélyt. Megelőzés szempontjából érdemes megfontolni a kullancsriasztó szerek használatát ( spray, krém, gél vagy folyadék ) illetve védőoltás alkalmazását is. Mivel a kullancsok haszonállatok szervezetét is megfertőzhetik, forralatlan frissen fejt tejet ne igyunk.

 

A kullancsok eltávolítása

 

kullancs eltávolitasEmberek és háziállatok testéből kullancsot eltávolítani óvatosan és alaposan, testét nem összenyomva szükséges. A bőrhöz közel, a fejénél fogva lassú mozdulattal távolítsuk el, forgatás nélkül, és használjunk erre a célra alkalmas eszközöket pl.: csipeszt, cérnát vagy erre a célra kifejlesztett speciális kullancscsipeszt amit patikában és állatpatikában is beszerezhetünk. Kézzel való eltávolítás esetén ügyelni kell a kezek tisztaságára valamint arra is, hogy képesek vagyunk-e egyáltalán a kullancs fejénél fogva kiemelni a bőrből. Fontos, hogy a szájszerveket is távolítsuk el a sebből, valamint tisztítsuk, fertőtlenítsük meg alaposan az érintett területet. Ezt követően ha valamilyen problémát vagy tünetet észlelünk, azonnal forduljunk orvoshoz. Az eltávolított kullancsot ne dobjuk el mert további fertőzéseket okozhat a belőlük szivárgó véres folyadék. Megsemmisítésük alkalmával figyeljünk arra, hogy sem ember sem más állat ne kerüljön további kapcsolatba az elhullott tetemmel. Üres zárható üveg vagy műanyag flakon is megfelelő erre a célra.

 

 

Leggyakoribb Magyarországon található kullancsfajták

 

Share this:

soskartevostop