Nyest ellen

Védekezés nyest ellen

 

A nyest ellen számos olyan “megoldás” kering az interneten amik többségében teljesen haszontalanok és értelmetlenek. Amikor valakinek sikerül pl: vizes flakonnal fellépni a nyest ellen, az biztosan a véletlen műve. Valószínűleg elütötte egy autó, így az ingatlan tulajdonosa megmenekült a további károktól.

Az alábbiakban végigvesszük a működőképes módszereket a nyestek ellen. Természetesen azokra is kitérünk amik hatástalanok. Nem árulunk el nagy titkot, hogy utóbbiból lesz több. Először is nézzük meg azokat a módszereket melyekkel egyáltalán nem szabad próbálkozni. Biztosan csak időhúzás lesz a vége. Az idő pedig lényeges lehet, sok esetben jelentős kártétele miatt.

Nyest ellen kutyaszőr

 

Ez a legtöbbször alkalmazott módszer a nyestek ellen. Persze ez a leghatástalanabb is egyben. Nagytestű kutyáktól alapvetően félnek, de azokat könnyen kicselezik. Másrészről a nyestek igen intelligens állatok, hamar rájönnek a veszély valódiságára. A területükre bekerült kutyaszőr még rövid távon sem fogja távol tartani őket. Nagyon hamar felismerik, hogy nincs valós veszély számukra. Véleményünk szerint teljesen felesleges kutyaszőrrel próbálkozni nyestek ellen.

Ultrahangos nyestriasztó

 

Ultrahangos nyestriasztókkal sajnos nem sikerült semmilyen pozitív eredményt elérnünk. Akadt olyan készülék ami 5-6 napra távol tartotta a nyesteket. Állandó búvóhely estén. Négy különböző készüléket teszteltünk, de hosszú távú eredményt nem sikerült elérnünk. Ügyfeleink beszámolói alapján is mondhatjuk, hogy az ultrahangos nyestriasztók nem hatásoska nyestek ellen. Mindazonáltal előfordulhat, hogy valakinek valamilyen körülmények között működött egy bizonyos készülék.

Emberi, állati vizelet és ürülék nyest ellen

 

Igen, ezekről szintén sokat hallani. Többen próbálkoztak már rendszeresen vizeletükkel “öntözni” padlásterüket. Esetleg kutyaürüléket hordtak a nyestek búvóhelyére stb. Eredménytelenül. A nyestek búvóhelyén egyébként is bőven van ürülék és vizelet.
 

 

Higiéniai okok miatt sem ajánlott ilyen módszerekhez folyamodni. Az ürüléket ugyan a legtöbb esetben össze lehet szedni, fel lehet takarítani, viszont a vizelettel már más a helyzet. A nyestvizelet ( amit szintén egy helyre ürítenek ) lecsoroghat. Többnyire a szigetelőanyagok felfogják a vizeletet, de ha utat talál magának akkor átáztatja a falakat, így a lakótérbe is bejuthat. Anyagi károkat okoz és lakatatlanná tehet helyiségeket, nem beszélve a rendkívül kellemetlen szagról.

 

 

Vizes palackok nyest ellen

 

Volt rá példa, hogy több kartonnyi vizesüveget kellett lehordanunk a padlásról. Nem véletlenül. A vizes flakonok önmagukban nem képesek elijeszteni a nyesteket. Fészkük környékéről biztosan nem. Autó alá betéve a csörömpölés miatt első alkalommal megriadhat. Azután rájön, hogy valójában nincs semmi baj.

Vegyszerek, riasztószerek nyest ellen

 

Kereskedelmi forgalomban számos nyestriasztó vegyület, nyestriasztó szer kapható. Kisebb területeken rövid ideig hatásosak pl: járművek. Hátrányuk, hogy gyorsan elpárolognak, valamint bizonyos felületek, anyagok magukba szívják ezért a szaghatás is hamar elillan.

Leggyakrabban a nyest ellen ecettel szoktak még próbálkozni. Amikor az egész ház már tömény ecetszagú, a nyest kiűzése akkor is sikertelen marad. Alapvetően az okozza a nyest kiűzésének sikertelenségét, hogy rendkívül intelligens és rejtekhelyéhez ragaszkodó állat a nyest.

Nyest ellen ecettel

 

Kis területet és nedvszívó anyagoktól mentes felületet kezelhetünk ecetes oldattal. Nyomópumpás flakonba vízzel hígított ecetet kell juttatni a nyestek tartózkodási helyére. Rövid időre “amennyiben ez a cél” el lehet űzni a nyesteket ecettel is. Feltétele azonban, hogy magát az érintett területet tisztítsuk meg. Az idő múlásával rengeteg táplálék maradékot, ürüléket, vizeletet halmoznak fel rejtekhelyükön. A takarítást követően helyezhetjük ki az ecetes oldatot nyest ellen. Természetesen senkit sem szeretnénk biztatni semmilyen vegyszeres, vagy tisztítószeres módszer alkalmazására. Hosszú távon nem működőképes. Nagyobb területek kezelésére pedig egyáltalán nem alkalmasak. A nyest ellen ecettel fellépni kizárólag zárt térben lehet. Edényekben kihelyezett ecetet ( tapasztalataink alapján ) elkerülik, nincs jelentős riasztó hatása. Rosszabb esetben felborítják az edényt, vagy edényeket ami leszivároghat a lakótérbe.

Nyest ellen ragacs

 

Ragacsok alkalmazása jelenleg rágcsálók ellen használatosak. Valószínűleg ez esetben sem sokáig megengedett. A ragasztós felületek kihelyezése nyestek ellen nem működőképes. Találkoztunk ugyan néhány próbálkozóval, de nem jártak sikerrel. Hamarabb lehet ragacsokkal cicákat, madarakat, stb. fogni mint nyesteket. A mi véleményük ebben a kérdésben teljesen egyértelmű. Ragasztók alkalmazása gerincesek ellen. NEM – Alább egy tipikus kép. –

nyest ellen

Nyestcsapda/Nyest befogása

 

nyest a csapdábanA nyestek kiűzésére és távol tartására legalkalmasabb módszer még mindíg az általunk is használt, porozásos technológia. A másik működőképes megoldás a nyestcsapda tehát a nyest befogása. Több alkalommal is sikerült nyestet fognunk speciális ketrecek segítségével. Miért nem használjuk mégsem ezt a fajta megoldást Ügyfeleink számára. Nyestcsapdát az alábbiak miatt nem alkalmazzuk:

  • egy nyest befogására alkalmas
  • tíz esetből nagyjából háromszor működik
  • garanciát nem tudunk rá vállalni
  • a befogott állatot el kell szállítani
  • komoly biztonsági problémák miatt

A legfőbb gond ebben az esetben a garanciavállalás. Mivel a nyestcsapda nem működik mindíg minden alkalommal, viszont az általunk elvégzett munkákra kivétel nélkül garanciát vállalunk, így a nyestcsapda kihelyezését mellőzzük. Nyest befogása házilag ( ha sikeres a befogás ) nem veszélytelen feladat. Fel kell készülni, hogy nem egyetlen példánnyal van dolgunk. A kicsinyét védelmező állat támadhat.

Nyest az autóban

 

A nyestek több módon is kötődnek az autókhoz. Fedezék, búvóhely, játszótér és számukra kedvező szaghatások okán kedvelik a járműveket. Nem csak személyautók, hanem nyerges vontatok és akár szemétszállító járművek is célpontjai lehetnek a nyesteknek. Súlyos gondokat a motortérbe bejutó egyedek okoznak. Elrágják a vezetékeket, amivel balesetveszélyt idéznek elő. Nem beszélve a jelentős anyagi károkról.

Mit lehet tenni mégis az autók védelmére nyestek ellen. A fent leírt módszerek többségét már mindenki kipróbálta aki harcot vív a kis betolakodók ellen. Magatartásukat tekintve nem minden egyed rágja el az autók kábeleit, és nem minden egyed játszadozik, mászkál az autó tetején. A tapasztalatok alapján kell a védekezési stratégiát megválasztani. Mivel a nyestek mozgási körzetre igen szeles, nem biztos, hogy elegendő lesz egy utcával odébb állni. 

Vizeletüket, ürüléküket napi szinten el kell távolítani, le kell mosni. Érdemes még takaróponyvát is használni, arra az időre még nem talál magának másik “játszóteret”. A motortérbe befészkelt nyestek ellen hallani a legtöbb házi praktikát. Valójában ezt a problémát lehet legegyszerűbben orvosolni. Egyszerűen a motortérbe való bejutást kell megakadályozni. Ebben egy karosszérialakatos tud segíteni. Az autó aljára méretre vágott és szakszerűen felszerelt lemez, megakadályozza a bejutást. Sajnos nem minden járműre szerelnek fel ilyet gyárilag. Hosszútávú biztos megoldás csak a – valószínűleg – közelben lévő rejtekhely felszámolása adhat.
 

Nyest kiűzés: +36 30 230 8595

Nyest megmérgezése

 

A nyest megmérgezése, kilövése jogszabályba ütközik. Ugyan nem tartoznak a védett fajok közé, de nem is minősülnek kártevőnek. Alapvetően mi a nyest kiűzésében és távol tartásában hiszünk. Egyszerűbb és hatékonyabb, mint nyestcsaládokat megmérgezni. Sokan kérdezik, ezért szeretnénk most tisztába tenni a nyest megmérgezésével kapcsolatos kérdéseket. Fontos leszögezni, hogy sohasem kísérleteztünk az alább leírt módszerek egyikével sem. Évente több száz nyestkiűzést végzünk országszerte. Ügyfeleink beszámolói és próbálkozásai alapján gyűjtött információkat osztjuk most meg Önnel. A nyest megmérgezésére két módszer jöhet számításba. Az egyik a légzésméreg, a másik a táplálékméreg.

Légzésméreg  nyest ellen

 

Akad néhány bátor próbálkozó akik a neyest ellen valamilyen füstöléssel, vagy égetéssel kísérletezik. Ezek a kísérletek zárt térben ( pl. padlás ) történnek. Bár többféle anyag bevetésével találkoztunk már ( pl. kénpor, kénpapír, füsttabletták stb. ) de mind hasztalan volt a tulajdonosok elmondása alapján. Ennek oka, hogy tartós hatása egyiknek sincs. Ellenben tűz- és robbanásveszélyes eljárás. A nyest megmérgezése így ebben a formában nem lehetséges. Megmérgezni ebben az esetben csak magunkat, illetve a család többi tagját tudjuk.

Táplálékméreg

 

Táplálékméreg alkalmazásával találkozunk legtöbbször. Kültéren és beltéren egyaránt. Vízbe vagy ételbe kevert mérgekkel szoktak próbálkozni általában. Akad viszont olyan is aki rágcsálóirtó szereket szór ki nagy mennyiségben. Ráadásul össze-vissza az ingatlan egész területén. Az ilyen típusú megoldások sem vezetnek eredményre. Ennek oka, hogy a nyest igen okos és gyanakvó állat. Ezen felül rendkívül erős szervezettel rendelkezik. A boltban kapható alacsony hatóanyagtartalmú készítményekből nem, vagy csak nagyon keveset fogyaszt. Blokkot, granulátumot egyáltalán nem eszi meg. Rágcsálóirtó szerek közül néha a pépet elfogyasztja, de nem a mérgezés kialakulásához elegendő mennyiségben. Valószínűleg a rendkívül keserű íz miatt.

Sok olyan mérgező vegyület létezik melyekkel akármelyik élőlénynek halálos mérgezést lehet előidézni. Szándékosan nem kezdünk hosszas felsorolásba. Nem szeretnénk tippeket adni senkinek. Tisztában vagyunk vele, hogy a nyest megmérgezése, vagy befogása mennyire nehézkes. Méreganyagok kihelyezésével általában a tulajdonosok saját háziállataikat ( esetleg a szomszédét ) mérgezik meg. A nyest pedig továbbra is szabadon garázdálkodik a környéken. Lényegében az elsődleges és másodlagos mérgezések elkerülése miatt, ajánlatosabb a nyest kiűzése és távol tartása. A haszon és társállatok biztonsága érdekében forduljon szakemberhez.

Nyest kiűzése garanciával

 

Amennyiben a nyestek rejtekhelye hozzáférhető, porozásos technológiával garantáltan minden esetben sikeresek tudunk lenni a nyestek ellen. Személyre szabott árajánlatért, kérjük hívja az alábbi telefonszámot.

 

Nyest kiűzés: +36 30 230 8595

További információ

 

Share this:

soskartevostop