Csótányok ellen házilag

Csótányok ellen használható házilagos és professzionális módszerek, megoldások.

 

Csótányok ellen házilag is fel lehet lépni bizonyos körülmények között. Fel kell ismerni azonban azokat helyzeteket és körülményeket amikor valószínűleg csak szélmalomharc lesz a házilagos csótányirtás. Vegye figyelembe az adott ingatlan elhelyezkedését és használatának módját. Nem mindegy, hogy társasházi lakásról van szó, vagy családi ház esetleg élelmiszerekkel foglalkozó létesítményről. Az olyan ingatlanok amik zsúfoltak, jelentősen elszaporodtak a csótányok, vagy folyamatos utánpótlás érkezhet szomszédos területekről, a csótányok ellen védekezni házilagos módszerekkel lehetetlen. Mivel érdemes mégis megpróbálni a csótányirtást házilag.

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

Csótányok ellen a műszaki állapotok helyreállításával

 

Az ingatlan műszaki állapotának fontos szerepe van a bejutás és megtelepedés tekintetében. Rések és hézagok éltömítése szükséges annak érdekében, hogy meggátoljuk, lelassítsuk az egyik helyiségből a másikba való átjutást. A csótányok nem kizárólag a folyosókon, ajtókon, ablakokon közlekednek. Szellőzők és csővezetékek mentén is átjutnak egyik lakásból a másikba. A műszakilag leromlott állapotú épületekben akár jelentős mértékben is képesek elszaporodni. Továbbá az irtásuk nehézkessé válhat még szakemberek számára is. Például egy nyirkos omladozó pincehelyiségbe csótányok ellen házilagos módszerekkel nem érdemes még próbálkozás szintjén sem felvenni a küzdelmet. Rendkívül gyorsan szaporodnak, így az időhúzás csak rontani fog a dolgon. Rosszabb esetben átkergetik más ( addíg nem fertőzött ) területekre.

 

Csótányok ellen házilag a takarítás nélkülözhetetlen

 

A zsúfoltság és az általános tisztaság alapvető fontosságú tényező az elszaporodás megakadályozása, valamint a sikeres csótányirtás tekintetében. A szemét és ételmaradékok táplálékforrást, a zsúfoltság pedig rejtekhelyet biztosítanak a csótányok számára. Lomtalanítani, rendet rakni és rendszeresen takarítani célszerű annak érdekében, hogy időben felfedezzük ha csótányok jelennek meg a lakásban. Első sorban a konyhához és a vizes helyiségekhez kötődnek, de akár az ágyneműtartóban is elszaporodhatnak. Morzsák, ételmaradékok az ágyban vagy annak környékén odavonzza az élelmiszerekhez kötődő rovarokat. Az élelmiszerek zárt tárolása, valamint a szemétgyűjtő edények rendszeres kiürítése elengedhetetlen, hogy a csótányirtás házilag sikeres legyen.

Hagyományos házi praktikák csótányok ellen

 

Rendszeresen lehet olvasni otthoni hagyományos/népi praktikákról az interneten. A legtöbb ilyen jellegű módszer az elriasztásukra alapoz. Hosszútávon az egyik pontból a másikba való elűzés nem fogja megoldani a problémát. Első sorban a megelőzésre, másodszor pedig ( ha már megjelentek ) a hatékony irtásra kell koncentrálni. Alapvetően a csótányirtás házilag alacsony egyedszámnál, valamint utánpótlás folyamatos bejutása nélkül lehet sikeres. Erre a célra legalkalmasabb a csótánycsapdák megfelelő számú kihelyezése. Ezek a csapdák magukhoz vonzák és csapdába ejtik a rovarokat. Csótánycsapdákat többnyire irtószer mentesen hozzák forgalomba, így szinte bárhol alkalmazhatóak.

 

 

A különböző elriasztásukat, gyérítésüket célzó módszerek mint például zöldségek, citrusfélék, wd-40, gipsz, liszt stb. hatástartóssága rövid, létszámuk csökkentésére minimálisan alkalmasak. Éppen ezért ez nem lesz megoldás. A csótányokról tudni kell, hogy erős irtószerek elől sem menekülnek el, erre csak kiűzőszerek képesek. Nem nehéz kitalálni, pár szelet uborkától mennyire fognak megijedni. Lényegében egy masszív időhúzásra alkalmasak ezek a módszerek. Szerencsére a mai modern technológiáknak hála a csótányoktól egyszerűen meg lehet szabadulni. Zárja rövidre a csótányirtást, bízza szakemberre a megoldást.

Csótányirtó szerek házilag

 

Néhány csótány megjelenése esetén a fentiek betartása és csapdák kihelyezése megoldást hozat csótányok ellen. Csótányirtó szer kihelyezése is csak a megfelelő körülmények biztosítása mellett lesz hatékony. A koszos/zsíros felületek csökkentik az irtószerek hatékonyságát és hatástartósságát. Magas fertőzöttségi szinten egyáltalán nem javasolt használni, mivel csak “olaj lesz a tűzre”. A bolti irtószereket magas egyedszámnál szinte lehetetlen kellő mennyiségben kijuttatni minden búvóhelyre és közlekedési útvonalra. Jó esélye ezeknek a szereknek kis területen van, melyek hozzáférhetőek.

Csótányirtó szereket permet, por és gél formában lehet megvásárolni. Azt, hogy milyen esetben melyiket érdemes használni, mindíg az adott körülmények ismeretében lehet eldönteni. Az ingatlan típusa, használatának módja döntő fontosságú a megfelelő szerforma kiválasztásában. Természetesen egyéb körülményt is figyelembe kell venni, ha csótányirtó szereket akar kijuttatni:

  • Csótánnyal fertőzött helyiségek
  • Gyermekek jelenléte
  • Kisállatok jelenléte
  • Idős és/vagy beteg személyek jelenléte
  • Élelmiszer a helyiségben
  • stb.

Nagyon fontos feltétele a csótányirtó szerek házilag történő alkalmazásának, hogy a használati utasítást minden esetben el kell olvasni. Nyitott élelmiszerek közelében, vagy közvetlenül élelmiszerekre semmi esetre se juttasson irtószert. Pumpás folyékony csótányirtó készítménynél vigyázzon, ne lélegezze be. Légzőszervi irritációt okozhat azoknál is akik egyébként nem érzékenyek a vegyszerekre. Komolyabb tünetek, ha betartanak minden óvintézkedést, nem várhatóak.

Csótányok felderítése házilag

 

A csótányok felderítésére és azonosítására szintén csapdák kihelyezésével lehet biztosra menni. Minimum a hűtőszekrény és a szemetes mőgé érdemes egy-egy csapdát kitenni. Ettől gyorsabb megoldás érdekében kiűző spray-t szoktunk használni.

 

 

Csótányirtás szakszerűen

 

A csótányirtás általunk végzett módszereiről részletesen is olvashat: csótányirtás szakszerűen. Jellemzően a csótányok irtását kombinált technológiával végezzük, egymásra épülő módszerek segítségével. Az irtás részeként kellő számú professzionális csótánycsapdákat biztosítunk megrendelőinknek.

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

Share this:

soskartevostop