Valami csíp az ágyban

Valami csíp az ágyban, merül fel gyakran a kérdés amikor viszkető csípésekkel ébredünk reggelente. Minden lehetőséget végigveszünk, nem kizárólag a vérszívó rovarokat. Csípések felismerése segédlet.

 

Számos rovar képes viszkető csípéseket okozni. Mind a vérszívó és mind a vért nem szívó, de csípésekhez nagyon hasonló tüneteket okozó rovarokkal ismerkedünk most meg. A rovarcsípésekre egyénenként változó reakcióval válaszol a szervezet. Befolyásoló tényező az embert érő csípések száma, gyakorisága és a rovar faja. Rovarcsípést persze nem kizárólag az ágyban lehet elszenvedni. Minden olyan helyen ahol az ember viszonylag sok időt tölt, vérszívó rovarok telepedhetnek meg. A legtöbb vérszívó mindig az “élelemforrás” közelében keres magának rejtekhelyet. Tehát akár egy kanapéban, vagy fotelben ülve is érhet minket rovarcsípés. A viszketés megjelenése nem jelenti azt, hogy a rovarcsípést abban a pillanatban történt meg. Gyakran több óra is eltelhet a csípést követően mire a tünetek megjelennek.

Valami csíp az ágyban: Ágyi poloska

 

ágyi poloskacsípés

Szúnyoghoz és a bolhához hasonlóan a poloskák is csíphetnek. Az ágyi poloska
vérszívása 5-10 percig is eltarthat, a nyálában lévő véralvadásgátló és
fájdalomcsillapító enzimek utóhatásai az embernél erős viszketéseket, bőrgyulladást
okoz. Az ágyi poloska csípése apró gyakran előfordul , hogy a csípés kipirosodik,
megduzzad. A csípés nem fájdalmas, gyakran nem veszi észre ,  nem ébred fel rá.
Az ágyi poloskák éjjel a legaktívabbak (éjszakai vérszívó),  minden fedetlen testrészt megcsíphetnek( leggyakrabban az arcot, a nyakat, a kezeket, a karokat vagy a lábfejet), mely szabadon van, vagyis nem fedi takaró, ruha, de nem ritka, hogy a fedett testet is megcsípik. Mivel az ágyi poloska csípését nem mindig tudjuk egyértelműen diagnosztizálni, éppen ezért a következőkre érdemes figyelni. Csípés a bőrön több helyen is található, de jellemzően egy kisebb területen többször csíp.

 

 

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

Valami csíp az ágyban: Bolha

 

bolhacsipes

A bolhák optimális körülmények között egész évben, évszaktól függetlenül képesek szaporodni. Tehát egy lakás, vagy családi ház ideális körülményeket teremthet számukra. Ide tartoznak még a mozik, színházak, közforgalmú járművek stb. Az egyes bolhafajokat egymástól megkülönböztetni igen nehéz, apró termetük és nagy hasonlóságaik okán. A petéből kikelő szem nélküli, szőrös testű lárvák hernyóhoz hasonlító mozgással képesek a helyváltoztatásra. A lárvák még nem vérrel, hanem szerves törmelékkel és kifejlett társaik ürülékével táplálkoznak. Fejlődési idejük 30-40 nap, ideális körülmények között. Három vedlés után bebábozódnak, majd a bábból az emberi tevékenység hatására ( lépések zaja, dobbanása ) ugrik elő a már kifejlett bolha. Szinte azonnal a kikelés után élelemforrás után kezd kutatni. Lakásban kutya, macska és emberbolha szaporodik el többnyire. A bolhairtás ember és háziállat közvetlen környezetére ki kell terjeszteni. Viszkető bolhacsípések enyhítésére javaslatot lentebb olvashat. 

NextGEN Gallery

Szerkesztés
Törlés

 

Valami csíp az ágyban: Szúnyog

 

szúnyogcsípésA kifejlett szúnyogok közül kizárólag a nőstények szívnak vért, peterakáshoz vérre van szükségük. Hím szúnyogok növényi nedveket szívnak, vérrel nem táplálkoznak. Megtermékenyítés után a nőstények 2-4 nap után kezdik a peterakást. A petékből kikelő lárvák fejődéséhez és éledben maradásához vízre van szükségük, alapvetően állóvízre. Táplálékukat a vízből szűrik ki egysejtű élőlények és szerves törmelékek formájában.

A nőstény szúnyogok 3-4 napos koruk után agresszív vérszívásba kezdenek. Áldozatukat szag és hőmérséklet útján optikai és kémiai érzékszervei segítségével találja meg. A szúrásra legalkalmasabb hely kiválasztása céljából az ember, vagy állat bőrét gondosan végigtapogatja, majd eret találva azonnal szúr.

Tavasztó-őszig a szabadban tartózkodók szenvedhetnek el több szúnyogcsípést egyszerre. Ezek általában szinte azonnal viszketni kezdenek. Kirándulások alkalmával szúnyogriasztó szer mindig legyen nálunk. Mivel a szúnyogok betegségeket is terjeszthetnek, a védekezés ellenük minél zártabb ruházat viselését indokolja. Szabadon maradt testtájakra szintetikus, vagy természetes riasztószert lehet használni. Az otthon védelmében első sorban a megelőzés legyen a cél. Ház körüli vízgyűjtőket, állóvizeket szüntesse meg. Nyílászárókra rovarháló legyen felszerelve hézagmentesen. Beltéren ( amennyiben indokolt ) valamilyen elektromos párologtató egységgel ellátott készüléket használhatunk, aeroszol palackot csak magas egyedszámnál alkalmazzunk. Ebben az esetben a használati utasításokat viszont mindenképpen tartsa be.

Valami csíp az ágyban: Pók

 

pókcsípésHazánkban szerencsére nem minden pók rendelkezik méreggel, amelyik mégis annak emberre nézve nincs különösebb hatása. A pókcsípés egyénenként változó tüneteket mutat, de a legtöbb esetben jellegzetes megjelenésű. Fontos tudni, hogy a pókcsípés alkalmi jellegű és véletlenszerűnek mondható, jellemzően egyszer fordul elő. Rendszeres és többszörös csípésnyom megjelenése esetén inkább valamilyen vérszívó rovarra kell gondolni, ha minden mást már kizártunk. Magyarországra rendszeresen érkeznek nem őshonos rovarfajok, így a pókok tekintetében is megjelenhetnek más fajok. Persze nem minden esetben szaporodnak el, de az áruszállítással egy-egy példány akár a lakásunkban is megjelenhet. Nemrégiben például banánpókról ( Phoneutria nigriventer ) lehetett hallani hazánkban.

Pókirtás tekintetében az ingatlanon kívül és belül történő rendezettség és rendszeres takarítás elegendő szokott lenni. Természetesen bizonyos körülmények miatt néha szakszerű pókirtásra van szükség, ebben az esetben keressen minket bizalommal. A pókcsípés enyhítésére alkalmas készítményekről lentebb még lesz szó.

Valami csíp az ágyban: Tetvek

 

tetűcsípésA három emberen élősködő tetűfaj közül a ruhatetűnek van kiemelt egészségügyi kockázata. Napjainkban azonban már ritkán okoz ártalmat. A fejtetű és a lapostetű betegséget nem terjeszt. A ruhatetű és a fejtetű ugyanahhoz a fajhoz tartoznak, még a lapostetű más fajt képvisel. Közös jellemzőjük, hogy embervérrel táplálkoznak. Leggyakrabban a fejtetűvel lehet találkozni, ez a tetűfaj az ember leggyakoribb tetve. Egy fej tetves egyén alkalmanként egyszerre több embernek is képes átadni a tetvességet, főleg zárt közösségekben. Első sorban hajas fejbőrön tartózkodik, de alkalmilag használati tárgyakon is megtalálható pl.: sapka, fésű.

Betegségeket nem terjeszt, ártalma főként a csípések helyén kialakuló viszketésből ered. A folyamatos viszketés felsebzi a bőrt, minek következtében bőrizgalom és duzzanat jelentkezik. Az így létrejövő másodlagos fertőzés hatására gennyesedés, mélyre ható gyulladás keletkezik. A hosszabb ideig fennálló tetvesség lehetetlenné teszi a nyugodt alvást. Ez kihat az iskolai, munkahely teljesítőképességre, valamint szégyenérzet kialakulásához vezet.

Fejtetvesség megállapításához sűrű fogazatú fésű és nagyító szükséges. Serkét és mozgó alakot keressen, valamint a tetvek ürülékét. Ezek mind árulkodó nyomok lehetnek kezdeti stádiumban. A vakarózás is nyomot hagy, ezért az érintett terület átvizsgálása mindenképpen szükséges. Tetűirtásnál fontos szempont, hogy milyet tetűvel van dolgunk. Legtöbbször nem elegendő kizárólag a személykezelés. Az érintett személy használati tárgyai, textíliái és környezete is kezelésre szorulhat adott esetben.

Valami csíp az ágyban: Kullancs

 

kullancscsípés

Hazánkban a közönséges kullancs ( Ixodes ricinus ) az elterjedtebb. A nőstény kullancs 2-9 évig tartó élete során több ezer petét tesz le. A lárvák ( hőmérséklettől függően ) 2-8 hónap után kelnek ki. Áldozatukat az aljnövényzeten várják, hogy felkapaszkodhassanak rá, majd nagyjából egy héten át tartó vérszívás után leválnak. Jellemzően kisemlősök vérét szívják, de az embervéren is kiválóan megélnek. Minden fejlődési stádium eléréséhez, valamint a peterakáshoz vérre van szüksége. Az éhezést jól tűri, megfelelő körülmények között akár 3-6 évig életképes tud maradni. Természetes ellensége a fürkészdarázs ( Ixodiphagus hookeri ).

Kifejezetten kullancsirtásra alkalmas irtószer jelenleg nincs engedélyezve. Általános irtószeres aljnövényzet kezelés jelentősen csökkenti az egyedszámot zárt kertekben. Megelőzés tekintetében a tereprendezés, rendszeres fűnyírás a legtöbb amit tehetünk. Kirándulások alkalmával zárt ruházat, rovarriasztó szerek alkalmasak a megelőzésre. Emberre állatra nézve egyaránt betegségeket terjeszt:

  • Lyme-kór
  • Kullancsencephalitis
  • Tibola
  • Babesiosis
  • Tularémia
  • Q-láz

Amennyiben kullancs fúródott a bőrébe, lehetőleg csipesszel emelje ki. A potrohát semmi esetben se nyomja össze, az eltávolított kullancsot semmisítse meg és a tetemet szigetelje el. Egy héten belül megjelenő tünetek esetén forduljon orvoshoz.

Valami csíp az ágyban: Harlekinkatica

 

Áttelelés céljából házak közvetlen közelében, vagy azok belsejében pl.: redőnytokban húzzák meg magukat, adott esetben tömegesen. Kellemetlen szagú, sárgás váladékával undort kelt, valamint foltokat hagy a váladék helyén. Váladékuk a bőrre kerülve allergizál, szúrásaik pedig csak tovább rontják a helyzetet. Ugyan nem vérszívó rovarról van szó, de azokhoz nagyon hasonló csípésnyomokat produkálnak. A viszketés nyomán kialakuló vakarózás, sebesedés ágyi poloska csípéséhez hasonló tüneteket produkál az arra érzékenyeknél.

 

 

Valami csíp az ágyban: Hangya

 

hangyacsípés

Hangyacsípés jellemzően a szabadban érheti az embert, főként a gyermekek vannak kitéve ennek. A lakásban történő rendszeres és sorozatos hangyacsípés jelentős elszaporodásra utalhat. A hangyacsípés helyén erős viszketés léphet fel. Vakarózni ebben az esetben nem ajánlatos mert könnyen előfordulhat, hogy hegesedés alakul ki. A csípések általában néhány nap alatt teljesen elmúlnak. Lakásban elszaporodott, vagy tömegesen bejáró hangyák esetén hangyairtás szükséges. Elszaporodásuk egészségügyi kockázattál és gazdasági károk kialakulásához vezet.

Rovarcsípés kezelése

 

 
ágyi poloska csípés kezeléseÁltalánosságban elmondható, hogy a rovarok csípése rendkívül kellemetlen, fájdalmas és viszkető érzést kelt. Specifikus készítmények nem, de általános rovarcsípésre alkalmazható készítmény léteznek. A viszketések enyhítésére antihisztamint tartalmazó krémek, esetleg hűsítő lóbalzsam alkalmasak, vagy alkohol tartalmú fertőtlenítő oldatok. Vakarni a sebeket kifejezetten tilos, koncentráljon inkább a viszketés csillapítására. Intenzívebb tünetek megjelenésekor forduljon orvoshoz.

A tünetek és a csípések megjelenési formái egyénenként változnak. Éppen ezért egyéb körülményeket is figyelembe kell venni. Mikor, hol és milyen körülmények között keletkeztek. Időben akár több óra is eltelhet a csípéstől a tünetek megjelenéséig. Jellemző továbbá az ágyi poloskára, hogy adott területen több szúrást is ejt mire a megfelelő helyet megtalálja a vérszíváshoz. Éjszakai rovar lévén a csípések általában reggelre jelentkeznek.

A legnagyobb gondot hazánkban a darázs és lódarázs csípése tudja okozni. A darázscsípés minden esetben fájdalmas, néha ezen túlmenően allergiás reakciókat is kiválthat. Arra érzékenyek életveszélyes állapotba kerülhetnek. Túlérzékenység akár halált is okozhat. A darázscsípésre alapvetően nem érzékeny személyeknél is felléphet allergiás reakció az évek múlásával, vagy több darázs egyidejű csípése miatt. Darázscsípéskor 20-40 percen keresztül általában csak helyi fájdalom és duzzanat alakul ki. Vérbőség és fájdalom a csípés környékére is kiterjed. Ezt követően a fájdalom megszűnik, viszont a viszketés még napokig megmaradhat. A darázscsípés helyén sejt és szövetelhalás figyelhető meg. Ennek oka a méreganyagban lévő enzimeknek köszönhető. A darazsak méreganyaga lúgos kémhatású. Darázscsípés enyhítésére éppen  ezért valamilyen savas kémhatású folyadékot ajánlott használni. Bővebben a témáról darázscsípés darazsakról, valamint a darázsirtásról.

Rovarcsípés vagy nem

 

Egy csípésnyomból végkövetkeztetést levonni nem szerencsés. Bár vannak elég jellegzetes szúrás/csípés nyomokat hagyó rovarok, de többségébe egyéb körülményeket is figyelembe kell venni. Milyen gyakran, mely testrészen éri a csípés, hol éri a csípés helyileg, és mióta tapasztalja, stb. Érdemes nagyos alapos vizsgálatot tartania ott ahol rendszeresen sok időt tölt el. Ügyfél beszámolók alapján tudjuk, hogy akár hónapokig tartó, több orvos felkeresése és erős gyógyszeres kezelések után sem ismertek fel egy ágyi poloska helyzetet. Egyértelmű jól látható csípésnyomok fennállása mellett is ételallergiát diagnosztizáltak megbízónknál. Persze akár lehetett volna ételallergia, vagy más allergiás reakció. Akinek viszkető csípései vannak ( főként ha rendszeresen ) annak alapos vizsgálatot kell tartania ott ahol vélhetően elszenvedte a rovarcsípést. Nem minden esetben a viszketés észlelésekor következik be maga a szúrás, ezt mindíg vegye figyelembe.

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

Share this:

soskartevostop