Hangyák

Hangyák a lakásban kertben. Hangyák beazonosítása, hangya invázió megelőzése, és általános információk.

 

hangyákA hangyák megjelenésének legfőbb oka lakásban a nem megfelelő higiéniai állapot vagy a nem megfelelő élelmiszer tárolás, esetleg az élelmiszer alapanyagok helytelen tárolása. Mikor megjelennek a hangyák lakásunkban, kiemelten fontossá válik a gyakori takarítás, szemétürítés, mosogatás. A hangyák beszennyezik az ételeket, testükön baktériumok tenyésznek ezért a szennyezett ételeket már ne fogyasszuk el. Ugyan csak néhány hangyafaj terjeszt fertőző betegséget, de megjelenésük esetén tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy mihamarabb megszabaduljunk tőlük. A hangyairtás  mihamarabbi megkezdése elengedhetetlen. A károkozás minimalizálása érdekében valamint a hangyaprobléma is egyszerűbben megoldható ha időben cselekszünk. Károkozásuk természetesen nem “csak” az élelmiszerek tekintetében okoz gondot. Tönkretehetnek bútorokat, ajtókat, ablakokat valamint a ház szerkezeti elemeit is megrongálhatják szélsőséges esetben ( pl.: tetőszerkezet ).

 

hangyairtás azonnal, professzionális anyagok és technológiák segítségével. Garanciával

06 30/ 230-8595

 

Hangyák életmódja

 

Apró repedéseken, réseken keresztül jutnak a lakásba, vizet és élelmet keresnek, főleg édes, zsíros élelmiszereket kedvelik igazán. Láthatatlan illatanyagot húznak maguk után, így jelezvén a többi hangya számára az élelem pontos helyét. Fészkük a “hangyaboly” bárhol lehet a ház körül falban, alapnál, kertben, fában, farönkben stb. A hangyaboly mérete nagyjából 300 000 – 500 000 egyedig  terjed amit gyorsan át tudnak költöztetni egyik helyről a másikra, amennyiben szükséges. Egy hangyaboly hosszú éveken át is fennmaradhat mert a dolgozó hangyák akár 6 évig is élhetnek, a királynő nagyjából 15 évig.

 

A leggyakoribb hangyafajok Magyarországon

 

lóhangyaLóhangya ( Camponotus ligniperda ): Más hangyafajokhoz hasonlóan kolóniákban él, a kolóniában különböző osztályok találhatóak és minden osztály más-más feladatot lát el. A dolgozók mérete 0.6 cm – 1 cm, a királynőé eléri 1.5 cm-t. Utódokat a királynő hozza világra, mely utódok ( lárvák ) kukacra hasonlító láb nélküli hangyák, táplálásuk a dolgozók feladata. A tavaszi rajzás, szaporodás után a hímek elpusztulnak, a nőstények pedig szárnyukat elveszítvén olyan búvóhelyet keresnek maguknak ahová lerakhatják tojásaikat. Jellemzően faüregben vagy valamilyen lyukban akár földben található lyukban teszi átlagosan 10-20 db tojásait, amiből hozzávetőlegesen 24 nap elteltével kelnek ki a lárvák. Fészek építés esetleg bővítés miatt lyukat vájnak a fába ( farönkök, faodú, kiszáradt fák, stb.  ) Ezeket sokszor észre sem veszünk csak rajzáskor.

A rajzás tavasszal nagyon jó információ a tulajdonosok számára, hogy nagy valószínűséggel hangyaboly van a közelben. A szárnyas hangyák lambériák és ablakok köré sereglenek jellemzően. Ilyen esetben érdemes átvizsgálni az ingatlan, az alapot, kertet, tárolók környékét és ha hangyabolyt találunk akkor haladéktalanul tegyünk lépéseket a boly felszámolására.

Tavasz beálltával gyakran találkozhatunk élelem és víz után kutató dolgozó hangyákkal a konyhában, fürdőszobában. Házon belül nehezebben, kertben könnyebb megtalálni a fészküket. Apró törmelékek jelzik az utat egészen a hangyabolyig, amit több 10 méteren keresztül is lehet követni akár. 

Házon belüli fészkelőhelyek lehetnek faszerkezetek, tetőszerkezet, szigetelés ( hab vagy üvegszál ), ajtó, ablak, bútor stb. A házon belüli fészkelés azért jelent gondot mert a “megtámadott” fában járatokat készítenek, így károsítva azt, főleg ha a páratartalom kedvező számukra. A nedvesség kulcsfontosságú a házon belüli hangyaboly megtelepedésének, ezért erre különösen figyeljünk oda.

Megelőzés tekintetében fontos továbbá a bejutási pontok felszámolása a házon belül és kívül egyaránt. A tetőre lógó faágak, bokrok, sövények vagy különböző vezetékek, csövek mentén található apró bejutási pontok felszámolása, betömése nagyon fontos feladat az ingatlantulajdonosok számára.

A lóhangya első számú élelemforrása a mézharmat, amit növényevő rovarok váladék formájában bocsátanak ki, természetesen mást is fogyasztanak ezen kívül pl.: növényváladék, gyümölcsök leve, elhullott rovarok és társaik tetemeit szintén elfogyasztják. Az élelem mellett szintén nagyon fontos számukra a víz, házon belül és kívül is megtalálhatóak vízforrások környékén.

 

Lóhangya irtás házilag

 

Első lépésben az ellenőrzés történjen meg, minden olyan helyet élelem és vízforrást amit a fentiekben megemlítettünk alaposan vizsgáljuk meg, házon belül és kívül egyaránt. Szakember segítsége nélkül vegyszeres kezelést ne alkalmazzunk! A bolti szerek alkalmazása csak tovább vándorlásra készteti őket a lakáson belül – kívül egyaránt. Ezért a probléma inkább súlyosbodni fog, mintsem megoldódna. A dolgozó hangyák megtizedelése teljesen értelmetlen és nem célravezető. A királynőt kell elpusztítani minden esetben, hogy véget vessünk a hangyainváziónak.

lóhangya-fészekA fészek felkutatás nélkülözhetetlen eleme a hangyairtásnak. Néhány méterenként tegyünk ki kupakban cukros vagy mézzel összekevert vizet. Napközben, majd sötétedés után ellenőrizzük, hogy megjelentek-e a hangyák és ha igen akkor kövessük őket a fészekig-hangyabolyig. Ne lepődjünk meg viszont a távolságtól mert a lóhangya nagy távolságot képes megtenni. Kültéren és beltéren alapvető fontosságú, hogy a búvóhely, élelem, vízforrás megszüntetésre kerüljön. Alapos vizsgálat valamilyen éles, hegyes tárgy segítségével, ami megkönnyítheti a dolgunkat amikor valami alá vagy mögé kell benéznünk pl.: fatuskó, korhadt faanyagok.

Hangyacsapdák kihelyezése a megfelelő helyekre házilagos módszerként beválhat ugyan de több dologra is oda kell figyelni. A boltokban kapható hangyacsapdák közül nem mindegy melyiket választjuk, a sikeresség függ a hatóanyagtól, a megfelelő helyre való kihelyezéstől. Amennyiben nem biztos a dolgában kérje szakember segítségét mert időt és pénzt spórolhat. A hangyák károkozása minél nagyobb annál gyorsabb megoldásra lesz szükség, hangyacsapda kihelyezése csak több nap esetleg néhány hét elteltével eredményes.

 

 

A fekete hangya ( lasius niger )

 

kis-fekete-hangyaA fekete hangya több ezer fős kolóniában él, a föld alá vájt üregekben. Minden üregnek megvan a meghatározott célja, van amelyikben a tojásokat, másokban lárvákat, bábokat stb. tárolják, illetve a királynő és más osztályokba tartozó egyedeknek is van egy-egy üreg. Apró földmorzsák alapján lehet őket beazonosítani, amiket a föld felszínén hoznak létre, viszont maga a hangyaboly az üregekkel mélyen a föld alatt található 1-2 méter mélyen. Élelemért bejárnak a házba is, lyukak vagy repedéseken keresztül ahol minden számukra fontos élelmiszert felkutatnak, főleg az édeset kedvelik. A kertben elhullott rovarokkal, nektárral, mézzel, gyümölcsökkel, mézharmattal táplálkoznak amit a levéltetvek termelnek.

A hím és a nőstény mérete 6-7 mm, a dolgozók mérete 3-5 mm. Színe barnától a feketéig terjed, szárnya csak a hímeknek és a királynőnek van. Csápjain fontos tájékozódási szervek találhatóak mint például szaglás, tapintás, hallás, ízlelés. 

Szaporodása nyár közepe tájékán július esetleg augusztusban van, melyet követően a hímek elpusztulnak. A királynő és a dolgozók 5-7 évig élnek, ez idő alatt a királynő 1000 – 1500 tojást rak le, a lárvákat pedig nyálmirigye váladékával táplálja.

 

 

A gyepi hangya (Tetramorium caespitum L.)

 

A gyepi hangya természetes élőhelye a föld alatt, korhadt fákban, faodvakban található de ingatlanok belsejében is gyakoriak, főleg olyan helyeken ahol élelmiszereket tárolnak, ezek lehetnek magánházak vagy akár ipari létesítmények is. Továbbá megtalálhatóak még a járdák alatt és mellett a teraszok és a kocsifeljárók környékén mely ideális élőhelyet biztosít ezeknek a kártevőknek. A gyepi hangya dolgozói 2-3 mm, a nőstények mérete pedig 7-8 mm. Színe a világosbarnától egészen a feketéig terjed.

gyepi hangyaA hangyabolyban egyetlen királynő található viszont a hangyaállam több kasztból tevődik össze és természetesen minden kasztnak megvan a maga szerepe és feladata. Megtalálni a hangyabolyt úgy lehet a legegyszerűbben, hogy felkutatjuk azokat a hangyavárakat amiket fészkük fölé emelnek. Az erre alkalmas ingatlanok estében előfordulhat, hogy a falakba vagy a padló alá is befészkelik magukat, megfelelő körülmények között. Kártételük főként az élelmiszerekkel kapcsolatos amiket beszennyeznek, kedvelik az édeset, zsírosat a fehérjében gazdag táplálékot de döglött rovarokat és akár az állateledelt is ( kutyaeledel, macskatáp, stb ). A szemét vagy nyitott szabadon álló élelmiszer folyamatos visszatérésre ösztönzi őket, ezért különös odafigyeléssel és körültekintéssel kezeljük ezen dolgainkat.

Szaporodásuk nyáron történik de megfelelő körülmények között akár korábban is bekövetkezhet a rajzás. Párosodást követően a nőstény új fészket keres ahol létrehozza az új kolóniát, ennek a kolóniának az egyetlen királynője lesz ily módon. Fészküket folyamatosan fejlesztik illetve szükség esetén át is helyezik, hogy megóvják őket a nedvesség és hőmérséklet ingadozásoktól. A gyepi hangyák teljes metamorfózison mennek keresztül ( tojás, lárva, báb ) mielőtt elérik a teljes kifejlettségi szintet. Egy fészekben akár tíz-tizenötezer egyed is fellelhető.

 

 

A tolvajhangya ( Solenopsis fugax )

 

tolvajhangyaA tolvajhangya az egyik legkisebb méretű hangyafaj a világon, mérete 1.5-2 mm, színe sárgásbarna. Méretéből és mozgékonyságából adódóan képes arra, hogy más hangyák fészkéből kilopja az élelmet vagy a királynő által lerakott tojásokat, ebből kifolyólag gyakran más hangyakolónia mellé építik a sajátjukat. Meleg időben lehet őket tettenérni amint élelem és vízforrás után kutatnak, jellemzően ez a hangyafaj is a zsíros, édes, fehérjedús élelemforrást részesíti előnyben. Otthonokba ennek okán jelennek meg a legapróbb repedéseken keresztül is akár. Bármilyen élelmiszerhez hozzáférnek, -még a csomagoltakhoz is bizonyos esetekben- éppen ezért ennek a hangyafajnak az irtása szakember segítsége nélkül rendkívül nehéz, időigényes és költséges.

Testükön baktériumokat hurcolhatnak magukkal, így mechanikus úton beszennyezhetik mindenféle kórokozókkal azokat az élelmiszereket amikhez hozzáférnek, ne kockáztassunk, mindenképpen dobjuk ki a szennyezett ételeket. A természetben elhullott rágcsálók, rovarok stb. tetemeivel valamint takarmánnyal táplálkoznak, éppen ezért lehetnek betegségek közvetítői az ember számára.

Fészküket kövek, sziklák, rothadó fa és a talajba, földbe készítik de akár lakáson belülre is fészkelhetnek a padló alá vagy szekrényüregekben esetleg a lakás kisebb helyiségeibe. A királynő által lerakott tojásokból 50 nap elteltével kelnek ki a hangyák melyek néhány hónap elteltével érik el a felnőtt kort. Párosodásuk Június – Szeptember közé tehető amit az időjárás és a kedvező vagy kedvezőtlen életfeltételek is befolyásolhatnak.

 

 

A fáraóhangya ( Monomorium pharaonis )

 

fáraóhangyaA fáraóhangya dolgozói rendkívül apró ( 2mm ) testmérete miatt könnyedén bejutnak a legapróbb réseken is lakásba, kamrába vagy különböző élelmiszer tárolókba. Borostyán-sárgás színük és apró méretük alapján tudjuk beazonosítani őket. Behurcolás útján került hazánkba és terjedt el mivel megfelelő körülményeket talált magának. Egész éveben szaporodni képes 25 fok feletti hőmérséklet és 80% páratartalom esetén. Ingatlanokon belül a legváltozatosabb helyeken képesek a kolóniát felépíteni ( falban, padló alatt, fűtés és egyéb vezetékek mentén, szemetesek, tárolók, faszerkezetek, ágyneműtartó stb. ) mely kolónia több királynőt is rejthet ( 10-100 ). A fészken belül megtermékenyített királynő nem feltétlenül marad a helyén, előfordul, hogy új kolóniát hoz létre a régi közelében. Egy királynő élete során több száz utódot hoz a világra. A fáraóhangya dolgozói 38 nap alatt érik el a felnőtt kort miután a tojásból kikeltek, viszont csak tíz hétig élnek mindössze.

Lényegében a fáraóhangya mindenevő, de a fehérjedús és édes táplálékot részesíti előnyben. Rovarokat vagy akár dögöket is elfogyasztja amennyiben szükséges. Az élelemforrást nagy távolságokból is képes megtalálni, ez akár 50 méter is lehet. Testén ebből kifolyólag baktériumok, vírusok tenyésznek ezért fertőzések és betegségek kialakulásában van szerepük. Egészségügyi intézmények esetében a fáraóhangya megjelenése különösen veszélyes. Terjedése főként az embernek köszönhető mert egy aprócska kolóniát véletlenül eljuttatni egyik pontból a másikban rendkívül könnyen megtörténhet.

A fáraóhangya kiirtása nem egyszerű feladat, a beazonosításuk rendkívül fontos mivel más hangyafajjal mutatott hasonlósága megtévesztő lehet. Kezelés tekintetében teljesen más eljárást igényel mint a többi hangyafaj. Peszticidek használata első körben rossz ötlet mert a kolónia rövid idő múlva tovább költözik és így a probléma súlyosbodni fog. A dolgozók megtizedelése nem cél a teljes mentesség elérése érdekében. Mindennél fontosabb, hogy a királynőkre gyakoroljunk hatást, ennek érdekében csali használat szükséges ami olyan beetetést tesz lehetővé, hogy a dolgozó egyedek minden tagjához a bolynak, eljuttassák az általunk kihelyezett hatóanyagot. Segítségért és tanácsadásért forduljon hozzánk bizalommal.

 

Share this:

soskartevostop