Nyest a padláson

Nyest a padláson: Milyen állat a nyest és miért olyan nehéz kiűzni a padlástérből vagy az autó motorteréből? Nyest kiűzése a padlásról

 

Hívja S.O.S a nyest kiűző specialistánkat: +36 30 230 8595

Éjszakai zajok a padláson? Valami zörög és kapar a padláson?

 

Vajon mi kaparászik a padláson? Teszi fel a kérdést minden éjjel az aki aludni sem tud az erős zajok miatt. A plafon, padlás irányából érkező zajok erőssége meghatározó lehet. Minél nagyobb testű állat “garázdálkodik” odafönt, a zajok annál erősebbek lehetnek. Persze az épület szerkezeti kialakítása befolyásolhatja a zajok erősségét. Nagyobb dübörgő hangok esetében valószínűleg nyesttel állunk szemben. A pontos beazonosítás minden esetben szükséges. A kaparászó hangok és az éjszakai zajok beazonosításában, valamint megszüntetésében tudunk segíteni. Nyest kiűzése a padlásról szakszerűen. Hívja ügyfélszolgálatunkat a fenti telefonszámon.

A nyest

 

nyest a padlásonKifejezetten vonzódik az emberek által lakott településekhez. Csűrökben, istállók padlásain, garázs és házak padlásain telepszik meg. Az elmúlt években megfigyelhető, hogy szívesen alakítanak ki búvóhelyet házak beépített részei mögött. Tipikusan ilyenek a tetőtér beépítéssel ( gipszkarton, lambéria, stb. ) kialakított épületek.

Viszonylag kis termetű 1.5-2.5 kg súlyú, testhossza 40-55 cm, farokhossza 25-30 cm, szőrzete barnás kivéve a mellkasát, ami fehér színű és ezáltal nagyon jól felismerhető. Mozgékony ügyes állat, jól mászik apró réseken is keresztül préseli magát amihez vékony testalkata segítségére van. Tápláléka rágcsálókból, madarakból, tojásokból, néha háziállatokból áll, valamint a gyümölcsöket is szívesen fogyasztja melyeket éjszakai vadászatai alkalmával szerez meg magának. Mivel nem kifejezetten válogatós, a könnyen hozzáférhető élelmet előnyben részesíti.

Padlásra befészkelt rágcsálókat vagy macskákat elüldözi, illetve a rágcsálókat el is fogyasztja. Egészségügyi kockázata a tetemek, széklet és vizelet felhalmozódásából közvetlen veszélyt jelent a padlástérben. A vizelet sok esetben átáztatja a falakat és az álmennyezetet melynek jellegzetes erős szaga van.  Alapos takarítás és természetesen fertőtlenítés mindenképpen szükséges, főleg emberi tartózkodásra alkalmas helyiségekben. Kártételük igen jelentős tud lenni ezért semmi esetre se halogassuk a nyestek elleni fellépésünket.

 

A nyest szaporodása

 

 Alapvetően éjszakai állat de a párzási időszakban nappal is láthatóak a nyár folyamán. Vemhességi ideje nagyjából 8 hónap, 3-4 kölyök születése az átlagos de 6-8 is előfordul időnként. A kölykök szőrtelenül és vakon jönnek a világra, két hónapos koruk környékén kezdenek el vadászni és 1.5- 2 éves korukra válnak ivaréretté. 3-10 évet élnek várhatóan, de megfelelő körülmények között akár sokkal többet ( 18 év ). Tavasszal született kölykök valamikor ősszel válnak el anyjuktól és keresnek maguknak új menedékhelyet, ennek megfelelően az ingatlan tulajdonosok az tapasztalják, hogy ez idő tájt addig nem tapasztalt hatalmas ricsaj, zaj hallatszik a padlásról illetve garázsból.

Nyest ürülék

 

nyest ürülékeA nyest beazonosítása egy igen fontos művelet a további intézkedések megtétele érdekében. A nyest ürülék jelenti a legegyszerűbb, és a minden kétséget kizáró bizonyítékát annak, hogy nyest van a padlásunkon vagy az ingatlan közvetlen közelében. Részletesen a témáról képekkel, videókkal: nyest ürülék

 

Nyestvizelet

 

Számos esetben tapasztaltuk már, hogy beázáshoz hasonló látvány fogad minket a megrendelőinknél. A falakon, plafonon megjelenő ( kezdetben apró ) foltok idővel növekednek. Később pedig egyre intenzívebb szaghatás kíséretében nagyobb és nagyobb kiterjedésűvé válnak. A nyest jellemzően 1-3 “ürítőhelyet” választ magának a padlástérben, ahová rendszeresen ürülékét és vizeletet teszi. Persze ez függ a padlás, gipszkartonfal, mennyezet, álmennyezet, stb. méretétől is. Egyéb befolyásoló tényező még a nyestek száma. Amennyiben kicsinyei vannak, úgy az ürülék, vizelet mennyisége is arányaiban több lehet. Az alábbi videóban jól látható, hogy milyen az amikor több nyest van a padláson.

 

A kezdeti szakaszban nem ennyire intenzív a jelenség. Érdemes figyelni az apró jeleket és azonnal utána járni, ha az alábbi videóban látható jelenség tapasztalható.
 

 

Miért van nyest a padláson, és hogyan kerül oda?

 

 

Első sorban búvóhely, élelemforrás az ami odavonzza őket. Erdők környéken található ingatlan tulajdonosok vannak kitéve leginkább a nyest látogatásának de életterük szűkülés miatt egyre gyakoribbak a városokban is. Védekezni ellenük legegyszerűbben úgy lehet, ha a speciális nyestport kijuttatjuk a területre.

Nyest kiűzés a padlásról házilag

 

nyest a padláson

 

Számtalan megoldás kering az interneten a nyest kiűzésével kapcsolatban, de sajnos az esetek nagy részében egyik módszer sem bizonyult beváltnak. Kutyaszőr vagy nyestriasztó szokott beválni egy rövid ideig, mivel azonban a nyest igen okos állat, ezért néhány napon belül rájön, hogy valójában nincs mitől tartania. Bővebben a házilagos módszerekről: nyest ellen

Önnek is van nyest a padláson? Cégünk speciális, kifejezetten nyestek kiűzésére alkalmas por használatával végzi a kiűzést, mely hosszú ideig megmarad a padlástérben.

 

 

 

Mi segítünk ! Hívja S.O.S  a nyest kiűző specialistánkat,  0630 230-8595

 

A nyest kártétele

 

Jelentős károkat képesek okozni a búvóhelyükön és annak közvetlen környezetében. Sok százezres vagy akár milliós nagyságrendű lehet az általuk okozott durva pusztítás. Szigetelőanyagot marcangolják, cserepeket mozdítanak és törnek vagy elektromos vezetékeket rágnak szét, ami akár tűzveszélyes is lehet. Gépjárművekben okozott anyagi kártételük szintén megterhelő a tulajdonosok pénztárcájára nézve, nem is beszélve a balesetveszély ily módon történő kialakulásáról. Minimalizálni a költségeket kizárólag az azonnali intézkedésekkel ( befogással vagy kiűzéssel ) lehet. Az idő mindig kritikus tényező még akkor is ha csupán egyetlen egyeddel van dolgunk. 

A nyest egyéb kártétele az ürülékkel és vizelettel, esetleg haszonállat maradványaival beszennyezett búvóhely. Tapasztalni gyakran, hogy a vizelet lecsorog az emberek által lakott helyiségekbe,  jellegzetes szagot árasztva a szobában. Beépített padlástér egyes részeibe is befészkel, ilyenkor sajnos bontás nélkül nem megoldható a feladat. A nem lakott ingatlanokban teljesen háborítatlanul tudnak tevékenykedni. Nyaralókat, eladásra váró házakat érdemes időnként ellenőrizni. Nem kizárólag a nyestek miatt, más kártevő is megtelepedhet és elszaporodhat adott esetben jelentős károkat okozva.

Nyestkiűzés menete: Élelemmaradványok, ürülék és egyéb a nyest által behordott dolgok összegyűjtése. A kiűzés és fertőtlenítés érdekében, kétkomponensű nyestpor kijuttatása nagy teljesítményű porozógép segítségével.

 

 

Nyest kártétele, műszaki hibák

 

Mint azt már fentebb említettük, nem ritkán okoznak – sokszor a tulajdonos számára rejtélyes – műszaki meghibásodásokat az épületen kívül- és belül egyaránt. Elromlott kamerák, hibás tűzjelző berendezés, riasztó rendszer meghibásodása stb. Ezen túlmenően persze lehetnek akár tűzveszélyes helyzetek is. Sajnos képesek zárlatot okozni, ami tűz kialakulásához vezethet. Munkáink során találkoztunk már ilyen esettel. Igaz, csak egyetlen alkalommal, tehát ez igen ritkán fordul elő. Akivel megtörténik az viszont biztosan soha nem felejti el. Éppen ezért szeretnénk mindenkinek a figyelmét felhívni, ha bármi gyanúsat hall a padlásról, mindenképpen járjon utána. Alábbi videóban jól látható, hogy pontosan miről van szó. Amennyiben szemrevételezés után sem biztos abban, hogy mit lát a padlástérben, készítsen fotókat. Az elkészült képeket küldje el számunkra e-mailben az oldal tetején látható címre. Rövid időn belül beazonosítjuk a képeken látható nyomok alapján a kártevőt. A beazonosítás és tanácsadás díjmentes. 

 

Nyest bejutási pontok

 

A nyest ingatlanba való bejutásának minden pontját felkutatjuk és kiűzőszerrel kezeljük. Amennyiben több épület is található az adott területen, úgy ezek ellenőrzése után minden rejtekhelyet felszámolunk. Természetesen önmagában kizárólag a bejutási pontokat felszámolni kevés. A nyestek által “belakott” teljes teret le kell fedni ahhoz, hogy ne találhassanak maguknak újabb búvóhelyet.

 

További információ

 

 

Share this:

soskartevostop