Nyest a padláson

Nyest a padláson: Milyen állat a nyest és miért olyan nehéz kiűzni a padlástérből vagy az autó motorteréből?

 

Hívja S.O.S  a nyest kiűző specialistánkat,  0630 230-8595

 

A nyest

 

nyestViszonylag kis termetű 1.5-2.5 kg súlyú, testhossza 40-55 cm, farokhossza 25-30 cm, szőrzete barnás kivéve a mellkasát, ami fehér színű és ezáltal nagyon jól felismerhető a nyest. Mozgékony ügyes állat, jól mászik apró réseken is keresztül préseli magát amihez vékony testalkata segítségére van. Tápláléka rágcsálókból, madarakból, tojásokból, néha háziállatokból áll, valamint a gyümölcsöket is szívesen fogyasztja melyeket éjszakai vadászatai alkalmával szerez meg magának. Mivel nem kifejezetten válogatós, a könnyen hozzáférhető élelmet előnyben részesíti.

Padlásra befészkelt rágcsálókat vagy macskákat elüldözi, illetve a rágcsálókat el is fogyasztja. Egészségügyi kockázata a tetemek, széklet és vizelet felhalmozódásából közvetlen veszélyt jelent a padlástérben. A vizelet sok esetben átáztatja a falakat és az álmennyezetet melynek jellegzetes erős szaga van.  Alapos takarítás és természetesen fertőtlenítés mindenképpen szükséges, főleg emberi tartózkodásra alkalmas helyiségekben. Kártételük igen jelentős tud lenni ezért semmi esetre se halogassuk a nyestek elleni fellépésünket.

 

A nyest szaporodása

 

 Alapvetően éjszakai állat de a párzási időszakban nappal is láthatóak a nyár folyamán. Vemhességi ideje nagyjából 8 hónap, 3-4 kölyök születése az átlagos de 6-8 is előfordul időnként. A kölykök szőrtelenül és vakon jönnek a világra, két hónapos koruk környékén kezdenek el vadászni és 1.5- 2 éves korukra válnak ivaréretté. 3-10 évet élnek várhatóan, de megfelelő körülmények között akár sokkal többet ( 18 év ). Tavasszal született kölykök valamikor ősszel válnak el anyjuktól és keresnek maguknak új menedékhelyet, ennek megfelelően az ingatlan tulajdonosok az tapasztalják, hogy ez idő tájt addig nem tapasztalt hatalmas ricsaj, zaj hallatszik a padlásról illetve garázsból.

Nyest ürülék

 

nyest ürülékeA nyest beazonosítása egy igen fontos művelet a további intézkedések megtétele érdekében. A nyest ürülék jelenti a legegyszerűbb, és a minden kétséget kizáró bizonyítékát annak, hogy nyest van a padlásunkon vagy az ingatlan közvetlen közelében. Természetesen vizuálisan, és rendkívül kellemetlen szaga alapján is felismerhető, de a nyest ürülék az ami rendszeres látogatásai miatt mindenhol megtalálható a portán vagy a padláson. Hogyan is lehet felismerni a nyest ürülékét? Jellegzetesen görbült, hosszúkás alakú és gyakran két részben, egymás mellett helyezkednek el. A nyest ürülék tartalmazza az általa elfogyasztott magvakat, ami elég feltűnő. Mivel a nyest mindenevő, ezért az ürülékének megjelenése is változatos. Rágcsálók, madarak, baromfi, és rovarok kerülhetnek az étlapjára. A nyest ürüléke ezen táplálékforrások alapján változhat kissé megjelenésében.

 

Miért van nyest a padláson, és hogyan kerül oda?

 

 

Első sorban búvóhely, élelemforrás az ami odavonzza őket. Erdők környéken található ingatlan tulajdonosok vannak kitéve leginkább a nyest látogatásának de életterük szűkülés miatt egyre gyakoribbak a városokban is. Védekezni ellenük legegyszerűbben úgy lehet ha lakókörnyezetünk közeléből minden élelemforrást megszüntetünk, bejárási-átjárási pontokat felszámoljuk, hogy ne juthassanak be a tetőtérbe egyéb helyiségekbe. Szűk nyílások, lyukak betömése, befalazása esetleg rácsozása kiemelten fontos. A ház közvetlen közelében, vagy arra rálógó fákat, tujákat, stb le kell vágni, esetleg eltávolítani annak érdekében, hogy bejutását megnehezítsük. Sajnos gyakran előfordul, hogy nem találni meg a bejutási pontot és mégis van nyest a padláson. Ilyenkor szakemberhez kell fordulni.

 

Nyest kiűzés házilag

 

nyest a padláson

Számtalan megoldás kering az interneten a nyest kiűzésével kapcsolatban de sajnos az esetek nagy részében egyik módszer sem bizonyult mindenki számára beváltnak. Kutyaszőr vagy nyestriasztó szokott beválni egy rövid ideig, mivel azonban a nyest igen okos állat, ezért néhány napon belül rájön, hogy valójában nincs mitől tartania.

Cégünk speciális, kifejezetten nyestek kiűzésére alkalmas por használatával végzi a kiűzést, mely hosszú ideig megmarad a padlástérben. A fent említett intézkedések elvégzése viszont így is szükséges a végleges eredmény érdekében. Károkozásuk ingó és ingatlanok kapcsán jelentős, aminek okát biztosan senki sem tudja, viszont az nagyon fontos, hogy mihamarabb tegyünk intézkedéseket kiűzésük érdekében.

 

Mi segítünk ! Hívja S.O.S  a nyest kiűző specialistánkat,  0630 230-8595

 

A nyest kártétele

 

Jelentős károkat képesek okozni a búvóhelyükön és annak közvetlen környezetében. Sok százezres vagy akár milliós nagyságrendű lehet az általuk okozott durva pusztítás. Szigetelőanyagot marcangolják, cserepeket mozdítanak és törnek vagy elektromos vezetékeket rágnak szét, ami akár tűzveszélyes is lehet. Gépjárművekben okozott anyagi kártételük szintén megterhelő a tulajdonosok pénztárcájára nézve, nem is beszélve a balesetveszély ily módon történő kialakulásáról. Minimalizálni a költségeket kizárólag az azonnali intézkedésekkel ( befogással vagy kiűzéssel ) lehet. Az idő mindig kritikus tényező még akkor is ha csupán egyetlen egyeddel van dolgunk. 

A nyest egyéb kártétele az ürülékkel és vizelettel esetleg haszonállat maradványaival beszennyezett búvóhely. Tapasztalni gyakran, hogy a vizelet lecsorog az emberek által lakott helyiségekbe jellegzetes szagot árasztva a szobába. Beépített padlástér egyes részeibe is befészkel, ilyenkor sajnos bontás nélkül nem megoldható a feladat.

Nyestkiűzés menete: Élelemmaradványok, ürülék és egyéb a nyest által behordott dolgok összegyűjtése. Kétkomponensű nyestpor kijuttatása nagy teljesítményű porozógép segítségével a kiűzés és fertőtlenítés érdekében. Majd ezt követően a tulajdonosok részéről szakember segítségével a bejutási pontok megszüntetése erősen javasolt. Műszaki állapot helyreállítása pedig az utolsó lépés.

 

 

Amennyiben gyors, hatékony megoldást szeretne, bízza szakemberre a nyest kiűzését, munkánkra maximális garanciát vállalunk.

Hívjon minket bizalommal! 

Telefon: 30/230 8595 vagy Ajánlatkérés és visszahívás.

Share this:

soskartevostop