Nyest a padláson

Nyest a padláson: Milyen állat a nyest és miért olyan nehéz kiűzni a padlástérből vagy az autó motorteréből?

 

Hívja S.O.S  a nyest kiűző specialistánkat,  0630 230-8595

 

A nyest

 

nyestViszonylag kis termetű 1.5-2.5 kg súlyú, testhossza 40-55 cm, farokhossza 25-30 cm, szőrzete barnás kivéve a mellkasát, ami fehér színű és ezáltal nagyon jól felismerhető a nyest. Mozgékony ügyes állat, jól mászik apró réseken is keresztül préseli magát amihez vékony testalkata segítségére van. Tápláléka rágcsálókból, madarakból, tojásokból, néha háziállatokból áll, valamint a gyümölcsöket is szívesen fogyasztja melyeket éjszakai vadászatai alkalmával szerez meg magának. Mivel nem kifejezetten válogatós, a könnyen hozzáférhető élelmet előnyben részesíti.

Padlásra befészkelt rágcsálókat vagy macskákat elüldözi, illetve a rágcsálókat el is fogyasztja. Egészségügyi kockázata a tetemek, széklet és vizelet felhalmozódásából közvetlen veszélyt jelent a padlástérben. A vizelet sok esetben átáztatja a falakat és az álmennyezetet melynek jellegzetes erős szaga van.  Alapos takarítás és természetesen fertőtlenítés mindenképpen szükséges, főleg emberi tartózkodásra alkalmas helyiségekben. Kártételük igen jelentős tud lenni ezért semmi esetre se halogassuk a nyestek elleni fellépésünket.

 

A nyest szaporodása

 

 Alapvetően éjszakai állat de a párzási időszakban nappal is láthatóak a nyár folyamán. Vemhességi ideje nagyjából 8 hónap, 3-4 kölyök születése az átlagos de 6-8 is előfordul időnként. A kölykök szőrtelenül és vakon jönnek a világra, két hónapos koruk környékén kezdenek el vadászni és 1.5- 2 éves korukra válnak ivaréretté. 3-10 évet élnek várhatóan, de megfelelő körülmények között akár sokkal többet ( 18 év ). Tavasszal született kölykök valamikor ősszel válnak el anyjuktól és keresnek maguknak új menedékhelyet, ennek megfelelően az ingatlan tulajdonosok az tapasztalják, hogy ez idő tájt addig nem tapasztalt hatalmas ricsaj, zaj hallatszik a padlásról illetve garázsból.

Nyest ürülék

 

nyest ürülékeA nyest beazonosítása egy igen fontos művelet a további intézkedések megtétele érdekében. A nyest ürülék jelenti a legegyszerűbb, és a minden kétséget kizáró bizonyítékát annak, hogy nyest van a padlásunkon vagy az ingatlan közvetlen közelében. Természetesen vizuálisan, és rendkívül kellemetlen szaga alapján is felismerhető, de a nyest ürülék az ami rendszeres látogatásai miatt mindenhol megtalálható a portán vagy a padláson. Hogyan is lehet felismerni a nyest ürülékét? Jellegzetesen görbült, hosszúkás alakú és gyakran két részben, egymás mellett helyezkednek el. A nyest ürülék tartalmazza az általa elfogyasztott magvakat, ami elég feltűnő. Mivel a nyest mindenevő, ezért az ürülékének megjelenése is változatos. Rágcsálók, madarak, baromfi, és rovarok kerülhetnek az étlapjára. A nyest ürüléke ezen táplálékforrások alapján változhat kissé megjelenésében.

Nyestvizelet

 

Számos esetben tapasztaltuk már, hogy beázáshoz hasonló látvány fogad minket a megrendelőinknél. A falakon, plafonon megjelenő ( kezdetben apró ) foltok idővel növekednek. Később pedig egyre intenzívebb szaghatás kíséretében nagyobb és nagyobb kiterjedésűvé válnak. A nyest jellemzően 1-3 “ürítőhelyet” választ magának a padlástérben, ahová rendszeresen ürülékét és vizeletet teszi. Persze ez függ a padlás, gipszkartonfal, mennyezet, álmennyezet, stb. méretétől is. Egyéb befolyásoló tényező még a nyestek száma. Amennyiben kicsinyei vannak, úgy az ürülék, vizelet mennyisége is arányaiban több lehet.

 

 

Miért van nyest a padláson, és hogyan kerül oda?

 

 

Első sorban búvóhely, élelemforrás az ami odavonzza őket. Erdők környéken található ingatlan tulajdonosok vannak kitéve leginkább a nyest látogatásának de életterük szűkülés miatt egyre gyakoribbak a városokban is. Védekezni ellenük legegyszerűbben úgy lehet, ha a speciális nyestport kijuttatjuk a területre.

Nyest kiűzés házilag

 

nyest a padláson

 

Számtalan megoldás kering az interneten a nyest kiűzésével kapcsolatban, de sajnos az esetek nagy részében egyik módszer sem bizonyult beváltnak. Kutyaszőr vagy nyestriasztó szokott beválni egy rövid ideig, mivel azonban a nyest igen okos állat, ezért néhány napon belül rájön, hogy valójában nincs mitől tartania.

Cégünk speciális, kifejezetten nyestek kiűzésére alkalmas por használatával végzi a kiűzést, mely hosszú ideig megmarad a padlástérben. 

 

 

 

Mi segítünk ! Hívja S.O.S  a nyest kiűző specialistánkat,  0630 230-8595

 

A nyest kártétele

 

Jelentős károkat képesek okozni a búvóhelyükön és annak közvetlen környezetében. Sok százezres vagy akár milliós nagyságrendű lehet az általuk okozott durva pusztítás. Szigetelőanyagot marcangolják, cserepeket mozdítanak és törnek vagy elektromos vezetékeket rágnak szét, ami akár tűzveszélyes is lehet. Gépjárművekben okozott anyagi kártételük szintén megterhelő a tulajdonosok pénztárcájára nézve, nem is beszélve a balesetveszély ily módon történő kialakulásáról. Minimalizálni a költségeket kizárólag az azonnali intézkedésekkel ( befogással vagy kiűzéssel ) lehet. Az idő mindig kritikus tényező még akkor is ha csupán egyetlen egyeddel van dolgunk. 

A nyest egyéb kártétele az ürülékkel és vizelettel , esetleg haszonállat maradványaival beszennyezett búvóhely. Tapasztalni gyakran, hogy a vizelet lecsorog az emberek által lakott helyiségekbe,  jellegzetes szagot árasztva a szobában. Beépített padlástér egyes részeibe is befészkel, ilyenkor sajnos bontás nélkül nem megoldható a feladat.

Nyestkiűzés menete: Élelemmaradványok, ürülék és egyéb a nyest által behordott dolgok összegyűjtése. A kiűzés és fertőtlenítés érdekében, kétkomponensű nyestpor kijuttatása nagy teljesítményű porozógép segítségével.

 

 

A nyest megmérgezése

 

Alapvetően mi a nyest kiűzésében és távol tartásában hiszünk. Egyszerűbb és hatékonyabb, mint nyestcsaládokat megmérgezni. Sokan kérdezik, ezért szeretnénk most tisztába tenni a nyest megmérgezésével kapcsolatos kérdéseket. Fontos leszögezni, hogy sohasem kísérleteztünk az alább leírt módszerek egyikével sem. Évente több száz nyestkiűzést végzünk országszerte. Ügyfeleink beszámolói és próbálkozásai alapján gyűjtött információkat osztjuk most meg Önnel. A nyest megmérgezésére két módszer jöhet számításba. Az egyik a légzésméreg, a másik a táplálékméreg.

Légzésméreg a nyest ellen

 

Akad néhány bátor próbálkozó akik a neyest ellen valamilyen füstöléssel, vagy égetéssel kísérletezik. Ezek a kísérletek zárt térben ( pl. padlás ) történnek. Bár többféle anyag bevetésével találkoztunk már ( pl. kénpor, kénpapír, füsttabletták stb. ) de mind hasztalan volt a tulajdonosok elmondása alapján. Ennek oka, hogy tartós hatása egyiknek sincs. Ellenben tűz- és robbanásveszélyes eljárás. A nyest megmérgezése így ebben a formában nem lehetséges. Megmérgezni ebben az esetben csak magunkat, illetve a család többi tagját tudjuk.

Táplálékméreg

 

Táplálékméreg alkalmazásával találkozunk legtöbbször. Kültéren és beltéren egyaránt. Vízbe vagy ételbe kevert mérgekkel szoktak próbálkozni általában. Akad viszont olyan is aki rágcsálóirtó szereket szór ki nagy mennyiségben. Ráadásul össze-vissza az ingatlan egész területén. Az ilyen típusú megoldások sem vezetnek eredményre. Ennek oka, hogy a nyest igen okos és gyanakvó állat. Ezen felül rendkívül erős szervezettel rendelkezik. A boltban kapható alacsony hatóanyagtartalmú készítményekből nem, vagy csak nagyon keveset fogyaszt. Blokkot, granulátumot egyáltalán nem eszi meg. Rágcsálóirtó szerek közül néha a pépet elfogyasztja, de nem a mérgezés kialakulásához elegendő mennyiségben. Valószínűleg a rendkívül keserű íz miatt.

Sok olyan mérgező vegyület létezik melyekkel akármelyik élőlénynek halálos mérgezést lehet előidézni. Szándékosan nem kezdünk hosszas felsorolásba. Nem szeretnénk tippeket adni senkinek. Tisztában vagyunk vele, hogy a nyest megmérgezése, vagy befogása mennyire nehézkes. Méreganyagok kihelyezésével általában a tulajdonosok saját háziállataikat ( esetleg a szomszédét ) mérgezik meg. A nyest pedig továbbra is szabadon garázdálkodik a környéken. Lényegében az elsődleges és másodlagos mérgezések elkerülése miatt, ajánlatosabb a nyest kiűzése és távol tartása. A haszon és társállatok biztonsága érdekében forduljon szakemberhez.

 

Amennyiben gyors, hatékony megoldást szeretne, bízza szakemberre a nyest kiűzését, munkánkra maximális garanciát vállalunk.

Hívjon minket bizalommal! 

Telefon: 30/230 8595 vagy Ajánlatkérés és visszahívás.

Share this:

soskartevostop