Patkányirtás módszerei

Patkányirtás módszerei, és lehetőségei. Patkányirtás házilag

 

Magyarországon két patkányfaj terjedt el számottevően, a vándorpatkány ( Rattus norvegicus ) és a házi patkány ( Rattus rattus ). 95%-ban a vándorpatkány megjelenésére lehet számítani, de szép számban található házi patkány is, annak ellenére, hogy ez a faj háttérbe szorult. Patkányirtásra alkalmas módszereket vesszük most tételesen végig, a patkányok irtása javarészt kültéren történik. Kitérünk továbbá arra, hogy miért fontos a patkányirtás az ember szempontjából.

 

Patkányirtás módszerei – Vegyi módszerek

 

A patkányirtásra használható vegyi módszerek közül, leggyakrabban véralvadásgátló készítmények kerülnek alkalmazásra mind lakossági, mind professzionális felhasználók részéről. A szakemberek részére magasabb hatóanyagtartalmú készítmények alkalmazását tették lehetővé a törvényalkotók. Véralvadásgátló készítmények használatához ismerni kell a patkányok életmódját, szokásait és az adott körülményeket. Tartós mentesség eléréséhez pedig bizonyos intézkedések elkerülhetetlenül szükségesek. Akinél a rágcsálóirtás kötelezően elő van írva, kizárólag szakember vagy szakcég végezheti el a patkányirtást, de mivel a vegyi módszerek alkalmazása megfelelő tudás és tapasztalat nélkül ritkán vezet eredményre, lakossági ügyfeleknek is ajánljuk lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal.

A patkányirtás alap lépései ( Lakossági ):

 • A patkányok biológiájának, életmódjának ismerete
 • Előzetes helyszíni szemle ( Lábnyom, ürülék, felfúrás stb. )
 • Populáció nagyságának meghatározása
 • Próbaetetés – ha szükséges –
 • Műszaki hiányosságok megállapítása
 • Élelemforrások felkutatása
 • Hatóanyagok, szerformák kiválasztása
 • Csalétek állomások helyének megállapítása
 • Tanácsadás, óvintézkedések
 • Dokumentáció átadása

 

Mérgezett csalétkek hatásmechanizmusa

 

A patkányirtásra leggyakrabban alkalmazott módszer, a mérgezett csalétekállomások telepítése. A véralvadásgátló szerek a patkányok szervezetébe jutva, azok véralvadást szabályozó folyamataikba avatkozik be, illetve az erek falának áteresztő képességét növelik meg, értágító hatásuk mellett. Végső soron az állat belső vérzésben pusztul el. Szakszerű használata mellett a patkányirtás biztonságos lesz haszon- és társállatok, illetve gyermekek közelében is.

A mérgezett csalétkek biztonsági okból el vannak látva úgynevezett bitrex anyaggal, ami rendkívül keserű ízt ad a terméknek, így emberi fogyasztásra szinte teljesen alkalmatlan. Patkányirtásra friss és kiváló minőségű anyagokat használunk, különböző szerformákkal és hatóanyagokkal. Ezek között van blokk, pép, hab annak érdekében, hogy az elfogadást magas szintre emeljük, akár egyéb élelemforrás megléte mellett is. Alap esetben a patkányok elhurcolnák a csalétkeket – különösen a pépet – ezért minden egyes terméket felfűzve rögzítünk a ládán belül.

A csalétek: Mivel a patkányok intelligens állatok, gyanakodva fogadják a területükre újonnan bekerült élelmet. Ezért a kihelyezett mérgezett csaléteknek kellően vonzó hatásúnak kell lennie. Továbbá a késleltetett hatás egy kulcskérdés, mivel a patkányok felismerik azokat a táplálékokat amiktől társaik megbetegedtek. Akut hatású szerek ritkán alkalmazhatóak. A megfelelő mennyiség tekintetében szakemberünk a választott termék és a patkány populáció, valamint a terület nagysága alapján dönt. Egyéb tényezők és körülmények is befolyásolhatják a szerelvények számát és annak tartalmát.

A patkányirtás módszerei – Szerformák

 

Csalétek szerformák:

 • Tasakolt pép
 • Impregnált szemes
 • Derce
 • Granulátum
 • Parafinos kocka
 • Extrudált csalétek

Patkányirtó hab: Szintén véralvadásgátló, magas hatóanyagtartalmú készítmény, könnyű hab formában kerül kijuttatásra. Etetőládában vagy olyan helyen alkalmazható ahol kizárólag csak a patkányok férnek hozzá. Használata az eredményességet  és a hatékonyságot fokozza. A patkányirtó hab, a patkányok tisztálkodási kényszerére alapozva fejti ki hatását. Testükre rátapadó szennyeződéseket, így a patkányirtó habot is lenyalják, ami ezáltal a tápcsatornájukba jut, és itt gyomorméregként fejti ki a hatását.

Patkányirtás gázzal: Patkánylyuk gázosítást kizárólag egészségügyi gázmester végezhet. A patkányirtásra ma Magyarországon egyetlen készítmény van forgalomban, de ennek a terméknek a használata szigorú szabályokhoz kötött. Patkánylyuk gázosítása kizárólag csak szabadban, emberek által nem lakott épületektől távol alkalmazható. Lyukgázosítás foszfor-hidrogén gázzal történik.

Etetőládák: Az etetőládák nagysága, kialakítása és minősége egyaránt fontos, mindig az adott igényeknek megfelelő típust választjuk ki. Előnyben részesítjük az átlátszó tetejű, erős és kulccsal zárható típusokat. Ezek a ládák könnyen ellenőrizhetőek és szükség esetén gyorsan után tölthetőek. Ott ahol igény van rá, telepíthetünk nagy teherbírású vagy álcázott – környezetbe illeszkedő- etetőládát is akár, vagy különböző alakú és formájú terméket. A patkányirtás szempontjából maga a csalétek állomás, mint búvóhely szerepét is betölti. A rágcsálók védett helyen szeretik elfogyasztani táplálékukat, ezért fontos a helyes etetőláda megválasztása.

 

Patkányirtás módszerei – Riasztás

 

Riasztásra és távol tartásra alkalmas szerek:

 • petróleum
 • krezol
 • szurok
 • fenol
 • naftalin

A fent szereplő anyagok használata esetén, legyen nagyon óvatos és körültekintő. Kérje szakember tanácsát, – ha nem biztos a dolgában – a naftalin és a krezollal kapcsolatban mindenképp. Elektromos, ultrahangos készülékek patkány riasztásra nem alkalmasak.

 

Patkányirtás módszerei – Fizikai-mechanikai eszközök

 

A patkánycsapdák alkalmazásának egyik legfontosabb feltétele, az adott állatfaj biológiai tulajdonságainak ismerete. Nyomfigyelés, búvóhely és fészkelési helyek felkutatása, valamint populáció sűrűség megállapítás után, a megfelelő eszközöket kell kiválasztani a megfelelő darabszámban. A csapdázás irtószermentes megoldás, így nyitott élelmiszerek közelében is alkalmazhat. Fontos még a megfelelő csalogatóanyag megválasztás. Patkánycsapdákkal a területre bekerült nyéhány példány befogása lehetséges. Teljes populáció, egyész családok felszámolása nem megoldható.

A csapdák lehetnek:

 • Élve befogó
 • Hagyományos csapócsapda
 • Nyaktilós csapda
 • Fojtócsapda
 • Ragasztók
 

Patkány hangja

 

 

Kinek kötelező a rágcsálók ellen védekezni

 

A járványügyi rendelet ( 18/1998 (VI. 3.) NM rendelet ) meghatározza részletesen azokat a szervezeteket és vállalkozásokat akiknek kötelező jelleggel rágcsálóirtást kell végezniük, vagy végeztetniük. Részletesen a HACCP rendszerekhez megkövetelt kártevőirtás című írásunk foglakozik a témával.

 

Patkányirtás házilag

 

 

A patkányirtás házilag bizonyos feltételek teljesülése esetén, illetve bizonyos egyedszámig sikeres lehet. Patkányirtást főként külterületen kell végezni, de természetesen előfordul, hogy lakáson belül egy-egy példány behúzódása miatt kényszerülünk lépéseket tenni. Néhány példány befogására lakóingatlanon belül, kellő számú csapda kihelyezése a megfelelő helyekre, sikeres szokott lenni.  A sikeresség eléréséhez elengedhetetlen a megfelelő csalétek kihelyezése. A csalétkek tekintetében a tojás, zöldség, gyümölcs, gabonafélék esetleg hús lehetnek alkalmasak. Továbbá kaphatóak erre a célra kifejlesztett speciális attraktánsok – mi magunk is ezt használjuk – amely rendkívüli vonzó hatással bír.

 

A patkányirtást házilag igen nehezen lehet megoldani laikusként. Ennek az az oka, hogy a patkány igen gyanakvó és intelligens állat. A kihelyezett étellel valamint a csapdákkal szemben rendkívül gyanakvó. Területére újonnan bekerülő élelemmel, valamint az olyan csapdákkal szemben –   amibe társai már beleestek, vagy általa elpusztultak – gyanakvóak, és elkerülik. Csapdák kihelyezésére válasszunk védett, nyugodt helyet mert kizárólag biztonságban fogyasztja el táplálékát. Előfordulhat, hogy valamilyen okból nem jár sikerrel, ilyenkor a csapdák áthelyezése, szükség esetén újratöltése a megoldás.

A patkányok nem csupán a lakásban, hanem a padlásra is befészkelhetik magukat. Főként a házi patkányra jellemző ez a fajta magatartás. Gyakran tapasztaljuk, a padlásra befészkelt patkányok igen komoly egyedszám elérésére képesek, jó ideig észrevétlenül. A padlástérben elszaporodott patkány állományt, az esetlegesen megjelenő nyest teljesen felszámolja vagy elkergeti. Természetesen ez nem túl jó hír azoknál a családoknál ahol ez bekövetkezik. A patkányirtást házilag is könnyebb megoldani mint a nyest kiűzését, vagy csapdába fogását.

Patkányirtás házilag – Rágcsálóirtó szerek használatával

 

2018.03.01-én életbelépő szigorítások miatt lakossági forgalomban, kizárólag csökkentett hatóanyagtartalmú, termékek megvásárolhatóak és azok is csak kisebb mennyiségben. Az Európai Bizottság 2016/1179. rendelete alapján. A hatóanyag csökkentés miatt rendkívül kétségessé válik a házilagos patkányirtás, nem beszélve a rezisztencia kialakulásának magas kockázatáról. Amennyiben mégis ezt a megoltást választja, a felhasználásra került termék dobozát tartsa meg. Egy esetleges sikertelen patkányirtás után, szakembereinknek ismerni kell azt a hatóanyagot ami előzőleg már kihelyezésre kerültek, de nem hoztak eredményt.

Patkányirtás házilag – Megelőzés

 

Patkányirtást házilag vagy szakember segítségével is el lehet végezni, viszont a megelőzés ennél fontosabb és célravezetőbb is. Visszatérő probléma esetén gazdaságosabb megoldás lehet a patkányok bejutásának és megtelepedésének megakadályozása. Tartson területén gyakran vizitet a rágcsálók nyomai után kutatva, előzze meg a károkozást és az esetleges betegségek, fertőzések kialakulását. A rágcsálók által terjesztett betegségekről bővebben is olvashat. További hasznos információk a rágcsálóirtás oldalon találni.

A megelőzés főbb mozzanatai:

 • Bejutás megakadályozása
 • Táplálékforrás megvonása
 • Búvóhelyek megszüntetése
 • Patkányfészek megszüntetése
 • Csapdák kihelyezése
 • Riasztószerek alkalmazása
 • Mérgezett csalétek folyamatos alkalmazása 

 

 

Patkányirtás módszerek – Beazonosítás

 

 • Élő vagy elhullott példány észlelése
 • Búvóhelyek, patkánylyukak
 • Próbabefogás
 • Kaparás vagy rágásnyom
 • Ürülék észlelése
 • Lábnyomok
 • Próbaetetés
 • Hangok, szagok
 • Egyéb vonzó táplálék kihelyezése, megfigyelése

Patkány ürülék, a patkány széklete

 

patkány ürülékA patkány ürülék egyértelműen jele annak, hogy környezetünkben számítani kell megjelenésükre. Rágcsáló ürüléknyom vizsgálatakor alapvető különbség a nagyság és tömegbéli eltérések megfigyelése. Az házi egér ürüléke kisebb, a patkány ürülék nagyobb, ezen belül a vándorpatkány ürüléke a legnagyobb.

 

 

 

 

 

 

 

További hasznos tudnivalók

 

soskartevostop