Patkányok megjelenése és életmódja

A patkányok megjelenése és életmódja

 

Hívja S.O.S patkányirtó specialistánkat , patkányirtás már 9.900 Ft.-tól

 0630 230-8595

 

patkányokA patkányok faj és egyedszámban is a legnagyobb rendjét képzik az emlősök között. Kicsi vagy közepes termetűek, fajtól, nemtől függően amit a táplálék mennyisége és minősége befolyásolhat. Jellegzetesen nagy metszőfogaik vannak, ezek gyökér nélküliek így folyton növésben vannak. Állandó rágási kényszerük ebből adódik. Kiválóan másznak – akár függőlegesen is – ugranak és úsznak. Víz alatt nagy távolságokat képesek megtenni minden gond nélkül. Alapvetően mindenevők – növényi és állati táplálékok egyaránt -, de a gabonaféléket részesítik előnyben. Az elfogyasztott táplálék mennyisége, függ az élelem minőségétől és fajtájától, átlagosan nagyjából testtömegük 10%-val megegyező mennyiséget fogyasztanak naponta. Elegendő élelem és megfelelő búvóhely esetén egész évben képesek szaporodni, a patkány rendkívül szapora faj. Hatalmas populációt képesek létrehozni és fenntartani, ideális körülmények között. Nagyjából 1.5 évig élnek.

A patkányok életmódja és mint veszélyforrások

 

Szaglásuk, hallásuk, tapintóérzékelésük kiváló, ezek segítségével térképezi fel közvetlen környezetét és alakítja ki búvóhelyét, természetesen valamilyen élelemforrás közelében. A megszokott és jól ismert életterükhöz ragaszkodnak, amit jellemzően éjszaka hagynak el, táplálékszerzés céljából. A patkányok erősen kötődnek az emberhez és az emberi életformához csatornákban, szemétben járnak és a testükön ebből kifolyólag számtalan baktérium, vírus, fonalféreg stb. megtalálható amiket mechanikus úton behurcolnak otthonunkba vagy annak közvetlen környezetébe, ezért a patkányirtás megkezdése kiemelten fontos feladat, lehetőleg minél előbb. Több információ a patkányok által terjesztett betegségekről.

Harapásuk veszélyes az ember számára, nyálukban olyan vírusok tenyésznek amik rendkívüli egészségügyi kockázatot jelentenek ránk nézve. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell fordulni. Nem elhanyagolható továbbá az a tény, hogy jelentős anyagi kárt is képesek okozni és vele együtt komoly bosszúságot is.
Magyarországon a legelterjedtebb patkányfaj a vándorpatkány (Rattus norvegicus) és a házi patkány (Rattus rattus), természetesen a világban még rengeteg más faj is fellelhető.

Patkány fajták Magyarországon

patkányok

 

A házi patkány ( Rattus rattus )

 

hazi-patkany

A házi patkány Indiából származik eredetileg, feltehetően a XI. században került hajókon Európába. A rettegett pestisjárvány terjesztésében volt jelentős szerepük. Magyarországi megjelenésük időpontja nem ismert, de az bizonyos, hogy a vándorpatkány napjainkra már szinte teljesen kiszorította.  Kisebb-nagyobb csoportokban él amit egy domináns hím vezet. Szaporodása március-november közé tehető – évente 3-5 alkalommal – 6-8 utód születése az átlag.

Testhossza 15-23 cm a farka ennél valamivel hosszabb 17-25 cm, testtömege 150-200 gramm. Lábai, fülei, orra rózsaszínűek, bőre vékony. Testalkata vékonyabb, gyengébb a vándorpatkányénál. Szőrzete csekély ami szürkésbarna vagy szürkés fekete színű, hasán világosabb. Az esti és a reggeli szürkület idején aktívak általában, de előfordul, hogy a nap más időszakában is tevékenykedik néhány példány. Létszámukat tekintve 20-50 tagot számláló csoportokban élnek, magányosan nagyon ritkán fordulnak elő.

Jellegzetes járatokat készítenek a házon belül és kívül amiket szaganyaggal jelölnek meg, így adva tudtára más patkányok számára, hogy a terület már foglalt. Ezen járatokat képesek kialakítani szinte bármin keresztül, még a betonon is átrágják magukat ha szükséges. Fészküket a padláson gerendák közé vagy földmélyedésekben alakítják ki növényi anyagokból, papírból, szövet vagy szigetelőanyagokból. Élelem tekintetében a magvakat, különféle terményeket részesítik előnyben de lényegében mindenevők, bogarakkal és rovarokkal is táplálkoznak fehérje igényük kielégítése céljából.

Rendkívül okos, találékony állat, járványügyi szempontból viszont veszélyesebb mint a vándorpatkány mivel testén több kórokozó és bolha telepszik meg. A területükre bekerült új dolgokkal kapcsolatosan bizalmatlanok, a csapdák kihelyezése így sok esetben nem jár eredménnyel. Éjszakai állat lévén napközben csak akkor találkozhatunk velük ha nagyobb populációról van szó, esetleg valami vagy valaki megzavarja őket.

 

A vándorpatkány ( Rattus norvegicus )

 

vandorpatkanyAz egész világon elterjedt faj, ott ahol megjelent szinte teljesen kiszorította a házi patkányt. Csatornákban, pincékben, ólakban, telepeken fészkeli be magát az épületek alatt. Mérete a házi patkányénál szemmel láthatóan is nagyobb, testtömege 250-600 gramm, testhossza 20-28 cm, farokhossza 17-23 cm. Szőrzetének színe a barnától a sárgásszürkéig terjed de előfordulnak majdnem fekete színű egyedek is. Orra tompább, füle rövidebb mint a házi patkányé.

Erősen kötődnek a megszokott útvonalaikhoz, fészkükhöz amiket szagjelzéseikkel ellátnak így jelezvén más patkányoknak, hogy a terület már foglalt, ezen járatokat nagyjából fél méter mélyen készítik. Patkányjáratok több szabadba nyíló, valamint az épületek belsejébe vezető nyílásokból állnak, a fészek így legalább 3-4 menekülési útvonallal ellátott.

Mit eszik a patkány?

 

A vándorpatkány rendkívül intelligens, kihelyezett méregből nem eszik ha megérzi az ember szagát vagy társa elpusztult a méregtől. Késleltetett hatású irtószer alkalmazása szükséges a teljes populáció kiirtásához, egyéb megoldások pl. csapdák, többnyire hatástalanok ellene. Széles körben elterjedt, sokat használt irtószerek esetében rezisztencia alakult ki, emiatt szintén hatástalanok a patkányirtás tekintetében. Nagyvárosokban a csatornahálózatok rettegett lakói, sok esetben úgy tartják több patkány él ezen csatornarendszerekben mint ahány ember él a városban. A vándorpatkány jól szervezett közösségben él, a családon belül erős hierarchia alakult ki és a domináns egyedek gyakran harcolnak egymással a rangsorban elfoglalt helyekért.

Táplálékot a szürkület beállta után kezdenek keresni kiterjedt patkányjárataikon keresztül, ami több búvóhelyet élelemraktárat is magában foglalhat. Zavartalan körülmények között, megfelelő mennyiségű élelem birtokában a populáció egész nagyra duzzadhat. Túlszaporulat vagy a körülmények kedvezőtlen változása esetén tovább vándorol. Azt, hogy pontosan mit eszik a patkány az adott területen elérhető legkedvezőbb táplálékon múlik.

Élelem tekintetében a magas nedvességtartalmú hulladékokból összehordott táplálékot kedveli ( növények, magvak. rovarok, bogarak ), lényegében mindenevő folyamatosan táplálkozni és rágnia kell. Szinte mindent megrágnak de ez nem azt jelenti, hogy mindent meg is esznek, fogaik állandó növésben vannak, ebből is adódik a folyamatos rágáskényszerük. Az egerekkel ellentétben a patkányoknak sokkal több folyadékra van szükségük, amennyiben nem jutnak magas nedvességtartalmú élelmiszerhez úgy vízre van szükségük. Élelem és folyadék nélkül néhány napon belül elpusztul, ennek elkerülése végett a patkányok egymást is felfalják, megeszik.

A vándorpatkány szaporodása

 

Nagyon korán 8 hetes korukban válnak ivaréretté, meglehetősen szapora állatfaj. Vemhességi ideje 21-23 nap, az utódok száma 1-23 között alakul, átlagosan viszont 9-10 utódot hoz a világra, évente 6-8 alkalommal is akár. Az újszülöttek  szemei zárva vannak, csak a második- harmadik hét környékén nyílnak ki. A vándorpatkány 3 évig is elél, de többségük sokkal előbb elpusztul. Szükség esetén képesek igen nagy területet bejárni, élelemszerzés céljából. A vándorpatkány gyorsan fut, jól mászik és egyensúlyoz illetve nagy távolságra is képes ugrani. Növényi és állati eredetű táplálékot egyaránt fogyasztanak, ide tartoznak az elhullott állatok maradványai is. A vándorpatkány mélyebben fekvő és szennyezettebb helyeket kedveli ( szennyvíz és csatornahálózatok ) mint a házi patkány, tolerancia képessége alacsonyabb a házi patkányénál.

patkányok

Míg a házi patkány megtűri maga mellett az egeret, addig a vándorpatkány sokkal agresszívabban védelmezi kijelölt területét. Mindkét patkányfaj színvak de hallásuk és szaglásuk kiváló. Napi 30-50 gramm táplálékra van szükségük viszont ennek többszörösét is beszennyezhetik vizelettel vagy a testükre tapadt szennyeződésekkel, mikroorganizmusokkal, baktériumokkal. Járványok kialakulásában és azok fenntartásában van jelentős szerepük. Nagyon korán 8 hetes korukban válnak ivaréretté, meglehetősen szapora állatfaj. Vemhességi ideje 21-23 nap, az utódok száma 1-23 között alakul, átlagosan viszont 9-10 utódot hoz a világra, évente 6-8 alkalommal is akár. Az újszülöttek  szemei zárva vannak, csak a második- harmadik hét környékén nyílnak ki. A vándorpatkány 3 évig is elél, de többségük sokkal előbb elpusztul.

Patkány nyomok

 

Egyértelmű patkány nyom mindíg a patkányok által vájt lyukak ( felfúrás ). Ezek a patkány nyomok szabad szemmel is jól láthatóak. Lehet továbbá ürüléket, rágás és kaparásnyomokat keresni. Kültéren lyukakat érdemes keresni, beltéren inkább ürüléket és rágásnyomokat. Az alábbi videóban egy sikertelen kerti patkányirtás látható. Túlszaporulat esetén nem csak a saját kertünket, de a szomszédét is tönkreteszik.

 

 

További hasznos tudnivalók

 

soskartevostop