Ágyi poloska

Ágyi poloska (rovar)

 

ágyi poloska

Az ágyi poloska ősidők óta az ember vérszívója, hosszú távon kizárólag emberi véren képes megélni. Napjainkban ismét rendkívül gyorsan terjed, köszönhetően az ismeretek hiányának, valamint a turizmus fellendülésének. Tovább ront a helyzeten az emberek sokszor igen rossz hozzáállása az ágyi poloskához. A laikus cselekvők többségükben súlyosbítják a problémát. mindehhez hozzájárul még a szakszerűtlenül kivitelezett poloskairtás és a nem megfelelő technológiák, valamint a irtószerek megválasztása. Ennek a rovarnak a megismerése alapvető fontosságú annak érdekében, hogy védekezni tudjunk ellene. A védekezés alapvetően megelőzést jelent, de amennyiben már bekerült a lakásba, úgy az irtásához is szükséges megismerkedni vele.

Az ágyi poloska mérete és megjelenése

 

Az ágyi poloska kifejléssel fejlődik. Vedlései után világosabb barnás színű, majd vérszívás után sötét rozsdabarna színt vesz fel. A poloska mérete kifejlett állapotában 5-8 mm hosszúságú, ovális formájú, hát-hasi irányból erősen lapított. Teljes kifejlődéséig 5 lárvastádiumon megy keresztül. Peterakásra kizárólag az imágó ( kifejlett egyed ) képes. A peték nagyjából 1 mm nagyságúak melyek nem mozognak. Petéit búvóhelye környékén helyezi el ( naponta 4-6-ot ), ezek világos fehéres színűek. Ideje nagy részét búvóhelyén, védett körülmények között tölti. Ürülékét és petéit is ezen a helyen rakja le. Bűzmirigye jellegzetes szagot áraszt, nagyobb egyedszámnál az ember is képes felismerni.

ágyi poloska

Fontos: A peték nem másznak, a mozgó alakok nem ugranak emberre. Petét és ürüléket nem hagynak a szoba közepén, éléskamrában, mosógép oldalán, stb. Az ágymatracot, illetve annak varrásait, illesztékeit használják elrejtőzés céljából. Magába a matracba, vagy szivacsba nem képesek befúrni magukat. Természetesen szakadásokon és egyéb sérüléseken keresztül bemászhatnak, más esetben nem.

Időről-időre érkeznek olyan észrevételek melyek az ágyi poloska alapvető biológiai tulajdonságaival nem egyeztethető össze, mindenkinek javasoljuk, hogy tájékozódjon alaposan, vagy kérje szakember véleményét. Előfordulhat, hogy nem ágyi poloskával van dolga, vagy a sikeres poloskairtást követően akár pszichésen viszketnek, (ez gyakori jelenség azoknál akik alapból irtóznak minden rovartól)pedig már nincs a területen ágyi poloska. (a beazonosítás lépéseit alább olvashatja)
 

Ágyi poloska mérete videó

 

 

Ágyi poloska pete ( videó )

 

 

Részletes leírás, valamint további képek és videók az ágyi poloska petéről.

 

Ágyi poloska csípés felismerése

 

ágyi poloska

Az ágyi poloska csípése a takaróval, ruházattal nem fedett testrészeket éri általában

 • Lábszár → Kar → Alkar → Felkar → Nyak → Váll

Az ágyi poloska csípésére az emberi szervezet mindenkinél eltérően reagál. Vannak enyhébb és vannak egészen durva megjelenési formái is. Nyálával több szúráson keresztül véralvadásgátló, értágító és viszketést kiváltó anyagot juttat a szervezetbe. Az alvó ember magát a szúrást nem érzékeli, később viszont erős viszketési inger jelentkezik. Az ártalma első sorban ebből adódik. Nyugtalan éjszakák miatt kialakuló testi, szellemi leromlás az élet minden területére hatással van. Munkahelyi, iskolai teljesítményre komolyan negatív hatással lehet. A poloskacsípés fertőző betegségek átadására nem alkalmas.

 

 

Ágyi poloska csípések felismerése avatatlan szemnek igen nehéz. Mind a mai napig vannak még a bőrgyógyászok között is olyanok akik nem képes felismerni, beazonosítani a poloskacsípést. A minden kétséget kizáró azonosításhoz egyéb körülményeket is figyelembe kell venni, az érintett lakást át kell vizsgálni. Fontos kiindulási alap még a lakók beszámolói is. Bővebben az ágyi poloska csípése, vagy valami csíp az ágyban.

Az ágyi poloska ürüléke

 

 

Poloska az ürülékét búvóhelye környékén helyezi el. Az ürülék szinte minden felületen megtapad, eltávolítása nagyon nehezen kivitelezhető, sokszor csak az anyag vagy a felület károsodásával lehetséges. Allergizáló hatása bizonyított. A poloskaürülék nagyon apró és könnyen összetéveszthető más háztartási, vagy egyéb szövetdarabokkal.

Az ágyi poloska sebessége

 

Haladási sebessége, kifejlett állapotában nagyjából 1.5 méter/perc. Nyugodt, természetes körülmények között. Irtószerek és kiűzőszerek hatására ennek a duplájára is képes, rövid ideig. Szintén gyors menekülésre képesek bolygatásra. Mindebből a tanulság, hogy irtószereket házilag nem érdemes használni. Tapasztalat nélkül semmi esetre sem. Bolygatni, háborgatni magas fertőzöttség esetén szintén nem tanácsos. Porszívózni szabad, de csak lassan és alaposan.

 

 

 

Az ágyi poloska általános jellemzése

 

Érzékszervei fejletlenek, ezért táplálékát csak kis távolságból, hőmérséklet különbség alapján találja meg. Többszöri szúrás után választja ki a vérszívásra alkalmas helyet. Egy kifejlett rovar nagyjából negyedóra alatt szívja tele magát vérrel. A lárváknak ennél kevesebb idő szükséges. Táplálkozás után visszatér búvóhelyére. A külső hőmérséklet függvényében 2-4 naponta táplálkoznak.(ha minden nap tapasztalnak szúrást, az azt jelenti fertőzött a terület) Annak ellenére, hogy viszonylag gyakran táplálkoznak, az éhezést jól tűrik. Élelem nélkül hat hónapig képesek életben maradni, viszont a fejlődéshez/vedléshez és peterakáshoz friss vérre van szükségük.

Kiváló rejtőzködő, kezdetekben egy-két bekerült példányt megtalálni nagyon nehéz. A rovarfertőzöttség nagyjából negyedik hetétől már megtalálhatóak jellegzetes nyomaik. Ilyen nyomok a lárvabőr, pete, ürülék esetleg élő vagy holt példányok, továbbá vérnyomok az ágyban, lepedőn. Ezek a nyomok az éjszakai forgolódás következtében összenyomott poloskák véres maradványai. Ezen a ponton már nincs olyan ember aki ne kezdene gyanakodni és utánanézni mivel is van dolga. Hamar rájönnek, hogy ágyi poloskáról van szó, a legtöbb és legsúlyosabb hibák ekkor kerülnek elkövetésre. lentebb erről még lesz szó.

Rendkívüli rejtőzködő képessége miatt megtalálni igen nehéz, kivéve túlszaporulat. Nappal rejtekhelyén tartózkodik és csak éjszaka indul táplálkozni. Súlyos éhezés okán azonban nappal is vándorolhat, ilyenkor vérszívásra is képes. Az ágyi poloska nevéből adódóan első sorban az ágyhoz kötődik, de ez nem kizárólagos. Egy átlagos szobában szinte bárhol megtalálhatóak. Tévedés lenne azt hinni, hogy a fekhely elszállítása megoldja a helyzetet. A poloskás bútorok elszállításának megvan a szakszerű kivitelezése. Ritkán van szükség lomtalanításra a poloskák miatt. Többségében minden bútor megmenthető a megfelelő technológia és szaktudás birtokában. A teljesség igénye nélkül nézzünk meg néhány jellemző retekhelyet:

 • Ágy ( matrac, rács, keret, stb. )
 • Konnektorok
 • Polcok
 • Könyvek
 • Karnis
 • Faliképek
 • Furatok
 • Ablakkeret

 

 
Rejtekhelyét három okból kifolyólag hagyja el. Szaporodás, bolygatás, éhezés. Terjedésének ezek is okai. Alapvetően behurcolás útján kerül a lakásba, de onnan már aktívan továbbvándorol. A poloska terjedésének okai a turizmus, használt tárgyak kereskedelme, esetleg nagyobb közösségek lehetnek. Nagyobb városokban egész társasházakat képesek ellepni. A társasházak ágyi poloska mentesítése külön fejezet.

Mit kell keresni

 

A poloska felkutatásához szükség lesz egy erős zseblámpára és egy nagyítóra. De pontosan mit keressünk? Élő vagy elpusztult rovart, lárvabőrt, ürüléket, csípésnyomot, kellemetlen szagot. A poloskák felkutatása nem egyszerű feladat. Óvatosan és figyelmesen kell eljárni, bolygatásra könnyen szétszélednek a lakás más pontjaira.

Ágyi poloska irtása

 

Az ágyi poloska irtása egy igen komoly kihívás még szakemberek számára is. Köszönhetően rejtőzködő életmódjának valamint az irtószerek iránti ellenálló és tűrőképességének. Szakemberek számára több technológia és többféle irtószer koncentrátum áll rendelkezésre. Sajnos azonban az emberek döntő többsége maga próbálkozik az irtással. Ekkor történnek meg azok a hibák melyek kiszélesítik és súlyosbítják a “poloskahelyzetet”. Lomtalanítás, bolti irtószerek, riasztószerek, baráti vagy internetes tanácsok, stb. Az ágyi poloskairtásról és a vegyszermentes poloskairtásról bővebben is tájékozódhat, vagy hívja ügyfélszolgálatunkat.

Miért nem lehet részletes leírást készíteni a poloskairtás folyamatáról? Bizonyos dolgokat miért kell kezelni, másokat miért nem? A weboldalon, telefonon, e-mail-ben tudunk általános információkkal szolgálni. Pontos “személyre szabott” tájékoztatást szakemberünk a helyszín ismeretében tud adni. Felmerülő kérdések?

 • Mit kell kimosni, mit nem ?
 • Mi lesz kezelve és milyen módszerrel ?
 • Kicsi a hely hová tegyem ?
 • Mit kell zsákba tenni, mit nem ?
 • Mi történik a bezsákolt holmikkal ?
 • Ezt kezelik, azt nem. Miért ?
 • Mi lesz a ruhákkal pl.: a szekrényben ?
 • Nyoma sincs rovarnak mégis csípéseink vannak. Hogyan oldják meg ?
 • Most akkor mennyi poloska van a lakásban ?
 • A rajtam lévő ruhán/ruhában is vannak poloskák ?

A kérdések listája szinte végtelen. Néhányat azért megpróbáltunk kiemelni. Részletesen az adott ingatlanra vonatkozóan, szakemberünk a helyszínen tud részletes információkkal szolgálni. Ez két körben történik meg. Az irtás előtt tájékoztatjuk az ügyfelet az esetleges előkészületekről. Valamint a poloskairtás folyamatáról és technológiáiról. Második körben az irtás után történik tájékoztatás ami az alábbiakat érinti:

 • Poloskairtás utáni teendők
 • Mi és mivel lett kezelve
 • Biztonsági/óvórendszabályok
 • Fertőzöttség szintje
 • Az ingatlan műszaki állapota, rovarirtás és visszafertőzöttség tekintetében.

Mindig az elérhető legmodernebb eszközöket és anyagokat alkalmazzuk az ágyi poloska ellen, legyen az irtószer, vagy irtószermentes készítmény. Így tudunk hatékonyak és eredményesek lenni. Nem beszélve a felfordulás és mosás minimalizálásáról. A poloskairtás folyamata összetett feladat, de közös együttműködéssel rövid úton megszabadulhat a vérszívó poloskáktól.

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

 

Ágyi poloska irtószerek/hatóanyagok

 

Hatóanyagok tekintetében legtöbbször szintetikus piretroidok kerülnek alkalmazásra. A szintetikus piretroidok fajlagos érintőmérgek, a rovarok idegrendszerére fejti ki hatását. Nagy előnye, hogy tartós hatásúak és az emberre nézve nem toxikusak. Hátrányuk, hogy kizárólag mozgó alakokra fejti ki hatását, petékre nem. Ebből adódóan ismétlő kezelésekre van szükség. A szintetikus piretroidok felhasználása igen komoly szakmai felkészültséget igényel. Nem megfelelő ismeretek, vagy tapasztalatlanság, esetleg a felhasználás szabályainak megszegése, eredménytelenséget fog okozni és elősegítheti a rezisztencia kialakulását.

Ölőhatás elérésére folyékony, por vagy hab formában használunk különböző készítmények. Azt, hogy éppen melyik formuláció használható adott területen, a helyszín megismerése után, a körülmények tükrében dől el. Általánosan használható recept nincs. Az ágyi poloska rendkívüli rejtőzködő képessége miatt szinte kötelező valamilyen kiűzőszert használni. A kiűzőszer lehet szintetikus, vagy természetes eredetű. Kijuttatása füst és hidegköd formájában a leghatékonyabb, de permetezőgépbe a munkaoldathoz keverve is használhatóak. Ezen kívül aeroszol palackok vannak még forgalomban, használatuk korlátozott, nem költséghatékonyak.

 

 
 

 

Az ágyi poloska csapda használata jellemzően szállodák, vagy olyan lakások esetén alkalmazható ahol rendszeresen visszatérő “vendég” a poloska. Rendszeres ellenőrzésével kideríthetjük, hogy az adott helyen van-e ágyi poloska. Erre a célra kizárólag a hőhatáson alapuló elektromos csapdának van értelme. Más poloskacsapda vagy házilag készített megoldások eredményessége rendkívül alacsony.

Az ágyi poloskairtás ára

 

Az ágyi poloskairtás árát több fontos tényező határozza meg:

 • Az ingatlan típusa
 • Az ingatlan nagysága
 • Az ingatlan használatának módja
 • Szobák száma
 • Előzmények ismerete
 • Ügyfél által választott technológia típusa

A poloskairtás ára a fentiek alapján kerül kiszámításra. Mindenki számára igyekszünk a legkedvezőbb ár kialakítására, a hatékonyságot szem előtt tartva. Munkánkra minden esetben teljes körű garanciát vállalunk. Hívja munkatársunkat az alábbi telefonszámon.

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

A vérszívás

 

 

Mennyire képes elszaporodni az ágyi poloska

 

Elszaporodásának mértéke mindig az adott ingatlant használón múlik. Elegendő táplálék esetén, akár egészen extrém mértékben is képesek elszaporodni. Az alábbi videókban látható magas fertőzöttséggel/egyedszámmal rendelkező lakások, biztosan képesek idővel egy egész lépcsőházat, vagy akár egy komplett társasházat megfertőzni. Az ilyen ingatlanok poloskamentesítése sokkal komolyabb feladat mint azt elsőre gondolnánk. Maga az előkészület sem egyszerű. Magas poloskafertőzöttség esetén kérjen tanácsot az alábbi telefonszámon.

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595
 

 

 

A fenti videókban jól láthatóak a poloskák különböző fejlődési alakjai. Továbbá lárvabőrök, ürülék és peték is.

Ügyfélszolgálat: +36 30 230 8595

Ágyi poloska lárva

 

Az ágyi poloska lárva mérete, megjelenése, sebessége. Gőzzel való irtásuk azonnali eredményt hoz.

Ágyi poloska tudástár

 

Ágyi poloska irtás utáni takarítás
Vegyszermentes poloskairtás
Ágyi poloskairtás gőzzel
Ágyi Poloskairtás Gázzal
Az ágyi poloska meghódítja a világot ( videó )
Az ágyi poloska
Poloskás bútor elszállítása
Ágyi Poloskairtás
Ágyi poloska felkutatása
Ágyi poloskairtás szállodáknak
Társasházak ágyi poloska mentesítése
Ágyi poloska csípése: honnan ismerhetjük meg?

soskartevostop